Do góry

Desery Przepis na:

Dyniowy serniczek

Dyniowy serniczek

Autor:

Przepisów i artykułów: 2380 Ocena: 15365

Dodano:

Odsłon: 2571

Zapach dyni w serniku daje wyborny smak i aromat.

Składniki

  • Dynia „Hokkaido” 1 szt.
  • Mąka 18 dag
  • Cukier puder 2 dag
  • Jajka 3 szt.
  • Masło 17 dag
  • Śmietanka kremówka 30% 150 ml
  • Cukier kryształ 20 dag
  • Cukier waniliowy 1 torebka
  • Twaróg 25 dag
  • Kakao
  • Jasna galaretka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Dynię przekroić na ćwiartki, pozbawić nasion i pokroić na małe kawałki, ułożyć na blaszce, podlać 100 ml wody i upiec w temperaturze 180 stopni około 45 minut. Mąkę posolić, wsypać cukier waniliowy, dodać jedno jajko oraz 12 dag masła. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki minimum na pół godziny. Ostudzoną dynię obrać ze skórki a miąższ zmiksować. Dodać resztę rozpuszczonego masła, śmietankę kremówkę, 2 jajka, cukier kryształ, cukier waniliowy. Starannie wymieszać, dodać zmielony twaróg i jeszcze raz wymieszać. Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić dno i boki tortownicy (o średnicy 26 cm) posypanej kakao. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45 minut. Po upieczeniu górę placka zalać tężejącą galaretką i ponownie schłodzić gotowy serniczek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń