Desery Przepis na:
Dyniowy serniczek

Przepisów i artykułów: 2380 Ocena: 15365
Dodano: 27.10.2019
Odsłon: 2571
Składniki
- Dynia „Hokkaido” 1 szt.
- Mąka 18 dag
- Cukier puder 2 dag
- Jajka 3 szt.
- Masło 17 dag
- Śmietanka kremówka 30% 150 ml
- Cukier kryształ 20 dag
- Cukier waniliowy 1 torebka
- Twaróg 25 dag
- Kakao
- Jasna galaretka
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Wykonanie:
Dynię przekroić na ćwiartki, pozbawić nasion i pokroić na małe kawałki, ułożyć na blaszce, podlać 100 ml wody i upiec w temperaturze 180 stopni około 45 minut. Mąkę posolić, wsypać cukier waniliowy, dodać jedno jajko oraz 12 dag masła. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki minimum na pół godziny. Ostudzoną dynię obrać ze skórki a miąższ zmiksować. Dodać resztę rozpuszczonego masła, śmietankę kremówkę, 2 jajka, cukier kryształ, cukier waniliowy. Starannie wymieszać, dodać zmielony twaróg i jeszcze raz wymieszać. Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić dno i boki tortownicy (o średnicy 26 cm) posypanej kakao. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45 minut. Po upieczeniu górę placka zalać tężejącą galaretką i ponownie schłodzić gotowy serniczek.
Komentarze do przepisu (2)

ekspresjawkuchni 28 październikaZgłoś do usunięcia
Pięknie wygląda, a poza tym bardzo ciekawe połączenie smaków :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

SprytnaChochla 28 październikaZgłoś do usunięcia
Piękny!0 Kto głosował? | Odpowiedz