Do góry

Desery Przepis na:

Dyniowy sernik z mango i wanilią

Dyniowy sernik z mango i wanilią

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 896

Dodano:

Odsłon: 3460

Mój mąż dynię omija szerokim łukiem. Upiekłam sernik z dynia Hokkaido nie mówiąc Mu co tam jest w środku. Dodałam także pyszne mango z wanilią. Co prawda zaleca się użyć go do herbaty ale ja jak to ja poszłam w innym kierunku i dodałam właśnie do sernika. I przyznam, że to był bardzo dobry wybór. Sernik wyszedł puszysty, że aż trudno go było kroić. Mąż wcinał sernik z wielkim apetytem, więc powiedziałam Mu, żeby więcej nie mówił że nie lubi dyni. A to, że naprawdę Mu smakował świadczy to, że pyta się kiedy znowu go upiekę.

Składniki

  • 1 kg serka waniliowego z kawałkami wanilii ( w wiaderku )
  • 1/3 szk jogurtu naturalnego
  • 5 jajek
  • 1/4 szk cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 150 g dyni hokkaido ( waga po starciu na tarce na drobnych oczkach )
  • 2 łyżki mango z wanilią w syropie
  • 1 szczypta soli
  • cukier puder
  • biszkopty okrągłe ( tyle aby zakryć dno tortownicy )
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dynię wymieszać z mango i wanilią.
    Białka jajek oddzielić od żółtek.
    Do białek wsypać szczyptę soli.
    Żółtka utrzeć do białości z cukrem, potem dodać startą dynię i mango z wanilią i wymieszać.
    Następnie dodać jogurt, wsypać budyń i ponownie wymieszać.
    Na koniec nadal miksując dodawać serek waniliowy.
    Z białek ubić na sztywno pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.
    Dno tortownicy o średnicy 23 cm wysmarować masłem, wyłożyć biszkoptami i wylać na nie masę serową.

  2. Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą, tortownicę ustawić na kratce na drugim poziomie od dołu ( w zależności od piekarnika ) i piec przez 30 minut w 180 stopniach.
    Następnie temperaturę zmniejszyć do 150 stopni i piec jeszcze 30-40 minut.
    Po upieczeniu sernik zostawić przy uchylonych drzwiczkach do wystygnięcia a potem wstawić najlepiej na noc do lodówki.
    Przed podaniem posypać sernik cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń