Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszne ciasto ekler cytrynowy bez pieczenia. Każdy poradzi sobie z przygotowaniem tego ciasta, ponieważ jest łatwe, proste i szybkie w wykonaniu.
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6124
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154792
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1031
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 458
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6124
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154792
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1031
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 458
Składniki
Na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy herbatniki maślane.
Do rondelka wsypujemy cukier, mąkę ziemniaczaną, dodajemy żółtka, budyń cytrynowy (proszek), wlewamy około 200 ml. mleka i dobrze mieszamy za pomocą blendera ręcznego lub miksera. Dobrze mieszamy, aby nie było grudek, dodajemy miękkie masło i wlewamy pozostałe mleko. Rondelek stawiamy na kuchence i ciągle mieszając na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia. Budyń chwilkę gotujemy a następnie jeszcze gorący wylewamy na herbatniki w foremce. Na budyniu układamy warstwę herbatników. Pozostawiamy do wystudzenia i wstawiamy do lodówki , żeby dobrze się schłodziło.
Do miseczki wsypujemy żelatynę, zalewamy gorącą wodą i mieszamy aż żelatyna dobrze się rozpuści. Odstawiamy do wystygnięcia. Do misy miksera wlewamy dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę i ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec ubijania zmniejszamy obroty miksera i dodajemy cukier puder. Wlewamy ostudzoną żelatynę oraz ekstrakt cytrynowy. Krótko miksujemy do połączenia się składników. Bita śmietanę przekładamy na herbatniki w foremce i układamy warstwę herbatników. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowań reszty składników.
Śmietankę kremówkę łączymy z czekoladą w kąpieli wodnej lub mikrofali. Pozostawiamy do wystudzenia, a następnie wylewamy na herbatniki. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 4godzinki, a najlepiej zostawić na noc w lodówce.