Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Eklerki to przepyszne, proste ciastka wykonane z ciasta parzonego, które kojarzą mi się z dzieciństwem. Można je napełniać dowolnym krem i ulubionymi owocami. Świetnie nadają się na domowe imprezy dla najmłodszych.
Do garnka wlewamy gorącą wodę, dodajemy masło lub margarynę i całość podgrzewamy na małym ogniu aż tłuszcz się rozpuści. Następnie stopniowo dosypujemy mąkę i mieszamy aż powstanie gęsta masa. Ciasto odstawiamy z ognia i studzimy.
Do wystudzonej masy dodajemy kolejno po jednym jajku i cały czas miksujemy, na końcu ciasto mieszamy łyżką i przekładamy do rękawa cukierniczego. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w odpowiedniej odległości wyciskamy podłużne, niewielkie ciastka.
Eklerki pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st.C, po upieczeniu ciastka studzimy.
Do miski wlewamy schłodzoną śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.
Upieczone i wystudzone eklerki przekrawamy wzdłuż na pół, dolną część ciastka napełniamy bitą śmietaną na wierzchu układamy maliny i przykrywamy drugą częścią ciastka.
Rożki z malinami to świetna przekąska którą przygotujecie w 15 min. Polane lu...
Odsłon: 4207
Szybkie ciasto bez użycia miksera z mrożonymi śliwkami zapraszana przepis
Odsłon: 3942
Pyszna, szybka przekąska idealna na imprezę lub spotkanie ze znajomymi
Odsłon: 16
Do masy sernikowej dodałam mleczko skondensowane co spowodowało, że serniczek...
Odsłon: 79
Mięso tak przygotowane smakuje wybornie. Myślę że pokrojone w plastry i posm...
Odsłon: 62
Tym razem przygotowałam kotlety z szynki w sosie, ale nie do końca w tradycy...
Odsłon: 74
Miało być szybko, pysznie i słodko. Masę czekoladową trzeba przygotować wcześ...
Odsłon: 61
szaszłyki z kurczakiem i boczkiem, w towarzystwie z ogórkiem kiszonym i innym...
Odsłon: 80
Pyszna, szybka przekąska idealna na imprezę lub spotkanie ze znajomymi
Odsłon: 16
Do masy sernikowej dodałam mleczko skondensowane co spowodowało, że serniczek...
Odsłon: 79
Mięso tak przygotowane smakuje wybornie. Myślę że pokrojone w plastry i posm...
Odsłon: 62
Tym razem przygotowałam kotlety z szynki w sosie, ale nie do końca w tradycy...
Odsłon: 74
Miało być szybko, pysznie i słodko. Masę czekoladową trzeba przygotować wcześ...
Odsłon: 61
szaszłyki z kurczakiem i boczkiem, w towarzystwie z ogórkiem kiszonym i innym...
Odsłon: 80
Składniki
Do garnka wlewamy gorącą wodę, dodajemy masło lub margarynę i całość podgrzewamy na małym ogniu aż tłuszcz się rozpuści. Następnie stopniowo dosypujemy mąkę i mieszamy aż powstanie gęsta masa. Ciasto odstawiamy z ognia i studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy kolejno po jednym jajku i cały czas miksujemy, na końcu ciasto mieszamy łyżką i przekładamy do rękawa cukierniczego. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w odpowiedniej odległości wyciskamy podłużne, niewielkie ciastka.
Eklerki pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st.C, po upieczeniu ciastka studzimy. Do miski wlewamy schłodzoną śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Upieczone i wystudzone eklerki przekrawamy wzdłuż na pół, dolną część ciastka napełniamy bitą śmietaną na wierzchu układamy maliny i przykrywamy drugą częścią ciastka.
Przepisy Desery
Desery
Tort czekoladowy z truskawkami i konfiturą różano-truskawkową
Desery
BIO szyszki z ryżu preparowanego i masy krówkowej
Desery
Słodkie kuleczki amarantusowe
Desery
Najprostsze ciasto owocowe które zawsze się udaje - ciasto jagodowe
Tort czekoladowy z truskawkami i konfiturą różano-truskawkową
Pyszny i dość prosty w wykonaniu tort bez pieczenia. Spód to mieszanka wafli...
Odsłon: 4
BIO szyszki z ryżu preparowanego i masy krówkowej
Tradycyjne słodkie szyszki wykonałam z 2 ekologicznych składników. Wyszły bar...
Odsłon: 27