Do góry

Desery Przepis na:

Eklerki z bitą śmietaną i malinami

Eklerki z bitą śmietaną i malinami

Autor:

Przepisów i artykułów: 226 Ocena: 2368

Dodano:

Odsłon: 341

Eklerki to przepyszne, proste ciastka wykonane z ciasta parzonego, które kojarzą mi się z dzieciństwem. Można je napełniać dowolnym krem i ulubionymi owocami. Świetnie nadają się na domowe imprezy dla najmłodszych.

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 60 g masła lub margaryny
  • 4 jajka
  • 150 g malin
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szklanka gorącej wody
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Eklerki z bitą śmietaną i malinami

Przygotowanie

  1. Do garnka wlewamy gorącą wodę, dodajemy masło lub margarynę i całość podgrzewamy na małym ogniu aż tłuszcz się rozpuści. Następnie stopniowo dosypujemy mąkę i mieszamy aż powstanie gęsta masa. Ciasto odstawiamy z ognia i studzimy.
    Do wystudzonej masy dodajemy kolejno po jednym jajku i cały czas miksujemy, na końcu ciasto mieszamy łyżką i przekładamy do rękawa cukierniczego. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w odpowiedniej odległości wyciskamy podłużne, niewielkie ciastka.

  2. Eklerki pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st.C, po upieczeniu ciastka studzimy.
    Do miski wlewamy schłodzoną śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.
    Upieczone i wystudzone eklerki przekrawamy wzdłuż na pół, dolną część ciastka napełniamy bitą śmietaną na wierzchu układamy maliny i przykrywamy drugą częścią ciastka.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń