Do góry

Desery Przepis na:

Eklerki z bitą śmietaną z konfiturą truskawkową

Eklerki z bitą śmietaną z konfiturą truskawkową

Autor:

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 594

Dodano:

Odsłon: 3945

Niebo w gębie-parzone ciasto wyciskane szprycą w połączeniu z bitą śmietaną i konfiturą truskawkową , całość otula pudrowa pierzynka, uwielbiane przez dzieci ze względu na smak i wygląd, cieszą oczy i rewelacyjnie smakują,

Składniki

  • Ciasto parzone:
  • 1/3 kostki masła
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • Szczypta soli
  • Szczypta proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • Krem:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 słoiczek konfitury truskawkowej
  • Puder do oprószenia
> 6 os. > 60 min trudne przystępne
Reklama
Reklama
Eklerki z bitą śmietaną z konfiturą truskawkową

Przygotowanie

  1. 1. Wodę wlewamy do rondelka, wsypujemy szczyptę soli, dodajemy masło, zagotowujemy, gdy masło się roztopi, wsypujemy mąkę, energicznie mieszając drewnianą pałką do ucierania ciasta, aż masa zacznie odchodzić od ścianek rondelka i będzie gęsta bez grudek.

    Zestawiamy z palnika, studzimy, gdy masa przestygnie-moja była lekko ciepła, wbijamy po jednym jajku, miksujemy mikserem, każde kolejne jajko wbijamy gdy poprzednie połączy się z ciastem. Na sam koniec wsypujemy szczyptę proszku do pieczenia, miksujemy.

  2. 2. Ciasto przekładamy do szprycy cukierniczej z tylką -dużą gwiazdą wyciskamy podłużne porcje ciasta na blachę wyłożoną pergaminem z zachowanym kilka cm odstępem od siebie-eklerki urosną.

    Wkładamy do nagrzanego do 195*c piekarnika i pieczemy na grzaniu góra-dół 30 minut, ważne aby w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika, to gwarancja udanych eklerków.

    Po upieczeniu eklerki studzimy, całkiem zimne ostrym nożem z ząbkami przekrawamy na pół.

  3. 3. Masa:
    Dobrze schłodzoną śmietanę miksujemy na gesty krem pod koniec miksowania wsypujemy cukier puder, mieszamy.

    Eklerki przekładamy bitą śmietaną przez szprycę cukierniczą, polewamy konfiturą truskawkową wg uznania, schładzamy w lodowce, przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 04 lutego 2018 Super ciacha :)
Co prawda jedliśmy parę dni temu podobne z cukierni po sąsiedzku, ale nie ma to, jak domowe wypieki :D
Pychotka, poproszę 5 szt. ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 04 lutego 2018 oj jak dawno nie jedliśmy eklerków,a te są wspaniałe :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń