Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Eklerki z budyniem to przysmak dość czasochłonny, ale bardzo prosty w przygotowaniu. Wypróbuj sprawdzony przepis!
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11937
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16389
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5253
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11937
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16389
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5253
Składniki
Zagotuj wodę w dużym garnku. Rozpuść w niej masło i cukier. Dodaj mąkę i energicznie wymieszaj. Podgrzewaj powstałą masę, cały czas mieszając, aż uformuje się z niej gładkie ciasto, które z łatwością będzie odchodzić od ścianek garnka. Wówczas zdejmij garnek z palnika i poczekaj, aż ciasto nieco przestygnie (do około 70°C)
Przełóż ciasto do miski, dodaj do niego jajka i zmiksuj na gładką masę. Przełóż ją do rękawa cukierniczego z grubą, gwiaździstą końcówką. Na blachę wyłożoną papierem wyciśnij podłużne paski o długości 8-10 cm (w dużych odstępach od siebie). Przygotowane ciasto na eklerki wstaw do piekarnika nagrzanego do 2oo°C. Piecz przez około 20 minut, aż stanie się złociste.
Około 700 ml mleka zagotuj z cukrem waniliowym. W reszcie mleka rozpuść budyń. Wlej go do gotującego się mleka i mieszaj, aż zgęstnieje. Ostudź.
Masło utrzyj na jasną, puszystą masę. Cały czas miksując, dodawaj stopniowo budyń. Miksuj do uzyskania kremu o jednolitej konsystencji.
Przekrój wzdłuż wystudzone eklerki. Nałóż porcję kremu na jedną połówkę i przykryj ją drugą.
Masło na polewę rozpuść w rondelku. Dodaj do niego kakao, cukier i mleko. Wymieszaj na gładką masę, uważając, by się nie zagotowała. Polej eklerki ciepłą polewą. Podawaj, gdy polewa stężeje.