Do góry

Desery Przepis na:

Eklery

Eklery

Autor:

Przepisów i artykułów: 35 Ocena: 918

Dodano:

Odsłon: 6535

Szybkie i efektowne

Składniki

  • 1 szklanka maki krupczatki
  • 1 szklanka wody
  • kasia margaryna
  • 5 jajek
  • gorzka czekolada
  • krem karpatka + odp. ilość mleka wg przepisu
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do rondelka wlewamy szklankę wody i rozpuszczamy 10 dkg margaryny. Gdy się zagotuje wsypujemy szklankę mąki. Dokładnie mieszamy by nie powstały grudki. Podgrzewamy aż masa będzie odstawała od garnka- dzieje się to bardzo szybko :)
    Do gorącego ciasta dodajemy po jajku i miksujemy do momentu aż będzie zimne. Wyciskamy kształty szprycą i pieczemy: 20 min w 200 st. a potem zmniejszamy do 150 i pieczemy jeszcze od 5 do 10 min.

    Krem karpatka robimy wg. przepisu, gotowy i zimny miksujemy z pozostałą margaryną. Cisto kroimy na pół i nadziewamy masą lub napełniamy szprycą bez przecinania.

    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nadziane eklery.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 24 sierpnia 2015 Cudowne! :) Moje ulubione łakocie z dzieciństwa :D

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń