Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe eklery wcale nie są gorsze od tych, kupionych w cukierni. Eklerki wychodzą lekkie, puszyste, a budyniowy krem rozpływa się w ustach. Całość wieńczy czekoladowa polewa. Nie obawiaj się tego przepisu, jeśli nie jesteś zawodowym cukiernikiem. Z pewnością poradzisz sobie z tym deserem bez trudu!
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 460
Wszyscy uwielbiają marcepan! A to ciasto, Marcepanowiec to słodki deser z pok...
Odsłon: 2841
Najlepsza sałatka na Andrzejki z pieczarkami marynowanymi, idealna również na...
Odsłon: 876
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 460
Wszyscy uwielbiają marcepan! A to ciasto, Marcepanowiec to słodki deser z pok...
Odsłon: 2841
Najlepsza sałatka na Andrzejki z pieczarkami marynowanymi, idealna również na...
Odsłon: 876
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 220°C. W garnku umieść masło, dodaj cukier, wodę i sól, podgrzej całość, aż masło się roztopi. Następnie dodaj mąkę oraz wymieszaj szybko i dokładnie całość. Zdejmij garnek z ognia, wbijaj po jednym jajku i szybko mieszaj, aby masła wyszła jednorodna. Odstaw ciasto na 5 minut, aby przestygło, a następnie włóż je do rękawa cukierniczego z gwiazdkową końcówką. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskaj eklery o szerokości ok.2,5 cm. Piecz je przed ok. 10 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 190°C i trzymaj w piecu kolejne 10-15 minut albo do momentu, aż ciastka się zezłocą i upieką. Wystudź je przy uchylonych drzwiczkach, aby nie opadły.
Wykonaj krem. Do miski wbij jajka, żółtko, dodaj cukier i zmiksuj mikserem lub ubij trzepaczką, aż powstanie jasna i gęsta masa. Dodaj mąki i sól, połącz i wymieszaj. W garnku podgrzej mleko, a gdy zacznie wrzeć, zdejmij go z ognia. Powoli wlewaj jajeczną masę do mleka i energicznie mieszaj (w przeciwnym wypadku będzie jajecznica). Następnie przełóż zawartość garnka do drugiego, suchego garnka, podgrzej i mieszaj, aż powstanie budyń. Po czym zdejmij z ognia, dodaj ekstrakt waniliowy, wymieszaj. Do kremu możesz także dodać odrobinę cynamonu lub skórki z cytryny. Zawiń garnek folią spożywczą (od góry) i zostaw do pełnego wystygnięcia. Gdy krem wystygnie, wymieszaj go i włóż do rękawa cukierniczego z drobną końcówką. Na spodzie każdego eklera zrób 3 dziurki i przez nie napełniaj wnętrze każdego ciastka kremem.
Przejdź od zrobienia polewy czekoladowej. W garnku lub mikrofalówce podgrzej śmietanę, aż stanie się gorąca. W metalowej misce pokrusz czekoladę i zalej ją gorącą śmietaną. Pozostaw na minutę, po czym wymieszaj, aż czekolada się rozpuści. Polej każdego eklera polewą (lub zanurz ciastko w polewie) i odkładaj na talerz do pełnego ostygnięcia. Wierzch możesz posypać wiórkami czekoladowymi lub posiekanymi orzechami.