Do góry

Desery Przepis na:

Ekspresowe pączusie serowe

Ekspresowe pączusie serowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 4693

Dodano:

Odsłon: 41570

Małe niewinne pączusie serowe, które zasmakują każdemu łasuchowi. W dodatku robi się je bardzo szybko. Ciekawostka - same odwracają się podczas smażenia nawet kilka razy :)

Składniki

  • 250 g twarogu
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka wódki (lub spirytusu)
  • szczypta soli
  • olej
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Twaróg (u mnie z wiaderka) miksujemy z cukrami, mąką wymieszaną z solą i sodą oczyszczoną, śmietaną, jajkami oraz wódką. Powstałe ciasto będzie klejące, dlatego do małej miseczki nalewamy trochę oleju, smarujemy nim dłonie, a następnie z ciasta formujemy małe kulki nie większe niż wielkość orzecha włoskiego i układamy na tacy posmarowanej olejem, aby łatwiej się odklejały. Pączusie smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Olej nie może być zbyt gorący, gdyż będą surowe w środku. Usmażone pączusie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń