Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na szybkie przygotowanie smacznych i aromatycznych pierniczków.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13013
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1477
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14326
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5923
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13013
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1477
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14326
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5923
Składniki
Masło rozpuścić w rondelku i ostudzić. Mąki wsypać do miseczki, wbić jajka, dodać roztopione masło, cukier puder, sodę oczyszczoną, kakao, miód i przyprawy. Wszystkie składniki zagnieść i wyrobić jednolite, gładkie ciasto.
Tak przygotowane ciasto rozwałkować na grubość około 4-5 mm i wykrawać foremkami dowolne kształty pierniczków. Następnie ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni C przez około 8 do 10 minut. Pierniczki po ostygnięciu udekorować ulubionymi dodatkami: cukrem pudrem, wiórkami kokosowymi, czekoladą lub lukrem.