Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na szybkie przygotowanie smacznych i aromatycznych pierniczków.
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 469
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1815
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 374
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 469
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1815
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 374
Składniki
Masło rozpuścić w rondelku i ostudzić. Mąki wsypać do miseczki, wbić jajka, dodać roztopione masło, cukier puder, sodę oczyszczoną, kakao, miód i przyprawy. Wszystkie składniki zagnieść i wyrobić jednolite, gładkie ciasto.
Tak przygotowane ciasto rozwałkować na grubość około 4-5 mm i wykrawać foremkami dowolne kształty pierniczków. Następnie ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni C przez około 8 do 10 minut. Pierniczki po ostygnięciu udekorować ulubionymi dodatkami: cukrem pudrem, wiórkami kokosowymi, czekoladą lub lukrem.