Do góry

Desery Przepis na:

Ekspresowy sernik na zimno

Ekspresowy sernik na zimno

Autor:

Przepisów i artykułów: 102 Ocena: 1365

Dodano:

Odsłon: 334

Przepis na ten sernik znalazłam w zeszycie mamy i myślę, że jest doskonały dla wszystkich zabieganych :)

Składniki

  • 500 g twarogu (może być z wiaderka)
  • 2 galaretki w ulubionych smakach (u mnie to przeźroczysta winogronowa i malinowa)
  • 200 ml śmietanki 30-36%
  • 10-12 ciasteczek petite beurre (kakaowe lub maślane)
  • 200 g ulubionych owoców (opcjonalnie)
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ekspresowy sernik na zimno

Przygotowanie

  1. Każdą galaretkę rozpuszczam w 250 ml gorącej wody i odstawiam do wystygnięcia.
    Twaróg dzielę na dwie miski, śmietankę ubijam i dzielę po równo do dwóch porcji twarogu.
    Każdą porcję delikatnie mieszam, dodaję wystygniętą galaretkę i lekko miksuję do połączenia składników.
    Do foremki na babkę o średnicy górnej 20-22 cm wlewam pierwszą porcję twarogu z galaretką, wciskam w masę połowę porcji owoców, układam połowę ciasteczek i wstawiam do lodówki do zastygnięcia.
    Następnie tak samo postępuję z drugą warstwą. Sernik wstawiam do lodówki do zastygnięcia.
    Żeby sprawnie wyciągnąć ciasto z foremki do babki, zanurzam foremkę na kilka sekund w gorącej wodzie, a po chwili sernik powinien wyjść.
    Wykonując sernik w standardowej blaszce, zaczynamy od układania ciasteczek, na to pierwszą masę, wciskamy owoce, układamy ciasteczka, po zastygnięciu wylewamy drugą masę i ponownie odstawiamy do zastygnięcia.
    Górę ciasta ozdabiam owocami i ekspresowy sernik na zimno gotowy

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń