Do góry

Desery Przepis na:

Ekstremalnie krucha Papierówkowa Szarlotka

Przepis dnia 2016-08-28
Ekstremalnie krucha Papierówkowa Szarlotka

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3219

Dodano:

Odsłon: 28214

Z całą pewnością stwierdzić mogę, że jest to jedna z lepszych wersji szarlotki. Maślany smak, kruchość, cytrynowa, orzeźwiająca nutka i do tego ten niesamowity zapach, który można poczuć zaraz po wejściu do kuchni. Ciasto jest na prawdę łatwe do przygotowania, zwłaszcza jeśli będziecie bazowali na gotowym, zasłoikowanym musie jabłkowym. Ciasto powstało pod wpływem chwili i rzecz jasna po tym jak to dostaliśmy od Babci reklamówkę ze słynnymi papierówkami, które w większej czy mniejszej ilości wędrują do nas co roku. Są przepyszne i idealnie nadają się na wszelkiego rodzaju przetwory, bo poddane obróbce cieplnej łatwo się rozpadają. Rzecz jasna do skosztowania szarlotki zachęcam Was teraz, gdy jabłonie uginają się pod ciężarem papierówek,a le nic nie stoi an przeszkodzie, aby upakować ten aromat w słoiki i cieszyć się nim zimą – przy kubku gorącej herbaty ;)

Składniki

  • Ciasto
  • 250 g masła
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 jajko
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 300 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • + 50 g orzechów włoskich (lub obranych migdałów)
  • Nadzienie
  • 1 kg papierówek (waga po obraniu) – lub musu ze słoika
  • 3 łyżki cukru
  • 3 – 4 łyżki rodzynków
  • po 1/2 łyżeczki: cynamonu, imbiru, ziela angielskiego, goździków
  • 1 opakowanie budyniu cytrynowego (ewentualnie kisielu lub budyniu śmietankowego/waniliowego i skórka otarta z cytryny)
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło siekamy, dodajemy do niego cukier, śmietanę oaz jajko. Do drugiej miski przesiewamy mąki oraz sodę – dodajemy w czasie wyrabiania. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Blaszkę 25 na 35 cm wykładamy papierem i wylepiamy 2/3 ciasta (boki też, nie za wysoko). Ciasto nie jest zbyt zwarte, dlatego dobrze jest oprószyć ręce mąką. Wylewamy przygotowane wcześniej nadzienie i wkładamy na 10 – 15 minut. To dzięki dodatkowi maki ziemniaczanej ciasto będzie jeszcze bardziej kruche.

  2. Obrane papierówki kroimy w kosteczkę. Połowę wkładamy do dużego rondla i wlewamy odrobinę wody (1/3 szklanki) na dno – zasypujemy cukrem. Jabłka prażymy pod przykryciem, stopniowo dosypujemy nowe do wyczerpania się ich. Gdy jabłka prawie całkowicie się rozpadną możemy włożyć je do wypasteryzowanego słoika, aby mieć do wykorzystania gotowy mus na naszą szarlotkę zimą. Szybko go zakręcając i przewracając wieczkiem do dołu – powinien się zassać. Przygotowując szarlotkę na teraz go gorącego musu dodajemy rodzynek, przypraw i proszku budyniowego a następnie wylewamy na kruchy spód. Ciasto wkładamy do piekarnika. W międzyczasie orzechy siekamy lub mielimy i dokładnie mieszamy z ciastem zagniatając je ponownie. Orzechową kruszonkę wykładamy na podpieczona szarlotkę rwąc kawałki palcami. Wkładając uprzednio ciasto do zamrażarki można je też zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ciasto wkładamy raz jeszcze do pieca i obniżamy nieco temperaturę do 185 stopni. Pieczemy około 40 minut do zrumienienia się kruszonki. Szarlotka smakuje najlepiej podana na ciepło z lodami, choć nie ukrywam, że trudniej się kroi. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

MonaAna 26 sierpnia 2016 Ciasto (w sensie ciasta na spodzie i na górze ;)) jest obłędne. Naprawdę kruche mimo wcale-niedługiego trzymania w lodówce, a dodatek orzechów (posiekałam kilka w tzw międzyczasie) sprawił, że góra ciacha pachnie i smakuje niesamowicie. Jedna uwaga: po co do i tak kwaśnych jabłek dodawać sztuczny kwas kisielu? Tu zamieniłabym go na tradycyjną kaszę manny, by mus stał się zwarty i właśnie mniej kwaśny. Ciacho upiekłam przed chwilą. Smakuje doskonale, tylko na gorąco mus całkowicie pływa. Mam nadzieję, że zestali się po ostygnięciu. Będę je piec, tylko jak wspomniałam - zamienię kisiel w jabłkach na kaszę. Odpowiedzi: 1 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 26 sierpnia 2016 Uwielbiam szrlotkę ,a Twoja wygląda bardz smacznie. Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Obserwator 26 sierpnia 2016 Przepysznie. Chociaż ciast jadam mało taką szarlotkę z chęcią bym spałaszował :) Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń