Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 214
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 753
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1799
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 160
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 233
Polecam.
Odsłon: 268
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 214
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 753
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1799
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 160
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 233
Polecam.
Odsłon: 268
Składniki
Wiśnie wypestkować i odsączyć na sitku. Przygotowanie ciasta Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo olej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i małymi porcjami dodawać do ciasta na przemiennie z mlekiem ciągle mieszając mikserem na małych obrotach. Połowę ciasta wyłożyć do formy o wymiarach (35X24cm), wiem ja mam w tortownicy o średnicy 28 cm, ale prostokątna forma została pożyczona na wieczne nie oddanie. Forma musi być wyłożona papierem do pieczenia. Do pozostałego ciasta dodajemy łyżkę mleka oraz łyżkę kakao. Dokładnie wymieszać i rozłożyć na jasny cieście. Na ciemnym ułożyć wiśnie (u mnie jest dość mało wiśni bo domownicy nie przepadają za tymi owocami) Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 25-30 minut. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
Przygotowanie masy budyniowej Z 400 ml mleka odlać ok 50 ml resztę zagotować z dodatkiem cukru, w pozostałym mleku rozpuścić proszek budyniowy i dodać do gotującego się mleka. Szybko mieszając aby nie powstały grudki, chwilę gotować aż budyń zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia przykrywając folią aby nie powstał kożuch. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dalej miksują dodawać stopniowo zimny budyń. Masę budyniową rozsmarować na zimnym cieście. Ciasto wstawić do lodówki aby masa stężała. Przygotowanie polewy Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka, przestudzoną wylać na ciasto.