Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto jest bardzo proste, wymaga tylko odrobinę czasu.
Domowe bułki z pękającą skórką to najlepsze i najtańsze pieczywo Takie przygo...
Odsłon: 277
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 379
Placki kakaowe ze startymi jabłkami na obiad lub podwieczorek.
Odsłon: 242
Domowe bułki z pękającą skórką to najlepsze i najtańsze pieczywo Takie przygo...
Odsłon: 277
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 379
Placki kakaowe ze startymi jabłkami na obiad lub podwieczorek.
Odsłon: 242
Składniki
Białka oddzieliłem od żółtek i ubiłem na sztywną pianę.
Stopniowo dodawałem cukier, a następnie żółtka. Do masy wlałem cały olej. Osobno wymieszałem mąki, proszek i cukier wanilinowy. Suche składniki dodawałem do mokrej masy delikatnie mieszając. Całość podzieliłem na dwie część. Do jednej z nich dodałem kakao i mleko.
Jabłka obrałem, pokroiłem w ósemki i wcisnąłem w ciasto.
Foremkę 30x24 wyłożyłem papierem do pieczenia, wylałem jasne ciasto a następnie ciemne. Piekłem w 180 stopniach około 30 minut.
Krem: 400 ml mleka zagotowałem. W pozostałej ilości rozmieszałem mąki i cukier. Dodałem żółtka i powstałą masę przelałem do gotującego się mleka. Całość wymieszałem trzepaczką, trzymałem na ogniu mieszając do zgęstnienia. Masę przykryłem folią i zostawiłem do ostygnięcia.
Miękkie masło ubiłem na puszystą masę, powoli dodawałem ostudzoną masę budyniową. Miksowałem do uzyskania aksamitnej konsystencji.
Polewa: Czekoladę połąmałem, podlałem mlekiem i rozpuściłem. Ciasto posmarowałem gotowym kremem, a następnie polałem czekoladą.
Fale Dunaju przechowuję w lodówce. Przemycamy zdrowie: W kremie ukrywam kurkumę i otręby z płatków owsianych. W cieście znajdują się otręby i odrobina siemienia lnianego.