Do góry

Desery Przepis na:

Fale Dunaju

Fale Dunaju

Autor:

Przepisów i artykułów: 46 Ocena: 1453

Dodano:

Odsłon: 70142

Proste, pyszne i ładnie wygląda.

Składniki

> 6 os. 15 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Fale Dunaju

Przygotowanie

  1. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stale miksując dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy, a następnie żółtka. Wlewać stopniowo olej i mleko. Na końcu dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

  2. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać 2 łyżeczki kakao i 2 łyżki mleka. Zmiksować.

  3. Na małą blaszkę wyłożoną papierem do wypieków wylać jasne ciasto, a na nie równomiernie ciasto kakaowe. Następnie w odstępach ca 3 cm układać wydrążone wiśnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ca 30 min.

  4. Po wystudzeniu posmarować masą budyniową (Ugotować trochę gęściejszy budyń śmietankowy, a po wystudzeniu zmiksować z 1/2 kostki miękkiego masła).

  5. Na krem można wylać polewę czekoladową, lub posypać startą czekoladę. Ja wykonałam wersję mniej kaloryczną, czyli bez dodatków na kremie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (23)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

lasuch-09 19 listopada 2010 Nie wiem. Może Twoje ciasto było zbyt gęste?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 19 listopada 2010 Nie wiem dlaczego , ale ułożone wydrylowane wiśnie nie utonęły na dno ciasta tak pięknie jak Twoje. Dlaczego?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lasuch-09 16 listopada 2010 Rzeczywiście, masz rację. Potrzebne będą 3 jajka. Budyń gotuję z 1,5 szklanki mleka. Po ostudzeniu, najpierw trzeba dobrze zmiksować masło, a później po łyżce dodawać budyń, miksując do uzyskania puszystej masy.
Moja blaszka ma wymiary 26 x 30 cm. Wiśnie mogą być również z kompotu lub mrożone. Zalecam jednak wyłuskanie pestek.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

oliolioli 16 listopada 2010 ALE W TYM PRZEPISIE NIE MA PODANEJ ILOSCI JAJEK!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 16 listopada 2010 Widziałam różne Fale Dunaju, ale Twoje są zdecydowanie najpiękniejsze :) Ale napisz koniecznie ile dajesz mleka do masy budyniowej (raz taką robiłam ale dałam chyba za mało mleka i masło nie połączyło się ładnie z budyniem)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

zosiek1 16 listopada 2010 U nas mówi się parowańce. I można ich zrobić z nadzieniem owocowym lub serowym, polać śmietzną i posypać cukrem :)) mniam ...mniam ...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 15 listopada 2010 często robię to ciasto i zawsze wychodzi :-), za każdym razem dodaję inne owoce: wiśnie, śliwki, jabłka, gruszki lub truskawki :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń