Do góry

Desery Przepis na:

Fale Dunaju z brzoskwiniami.

Przepis dnia 2015-10-25
Fale Dunaju z brzoskwiniami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 8995

Dodano:

Odsłon: 45561

Proponuję dziś klasyczne ciasto. Zapewne każdy ma swoje ulubione dodatki owocowe, u mnie tym razem z brzoskwiniami.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka cukru zwykłego
  • 1 kostka margaryny (250 g )
  • 5 jaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka oleju
  • masa: puszka brzoskwiń w syropie
  • 1 budyń waniliowy na 3/4 litra mleka
  • 1 kostka masła (200 g )
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Fale Dunaju z brzoskwiniami.

Przygotowanie

  1. Ucieramy margarynę z cukrem, dodajemy po kolei żółtka. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i ubite na sztywno białka. Delikatnie mieszamy. Dzielimy ciasto na połowę do jednej dodajemy kakao i olej.
    Białe ciasto wylewamy na dno blaszki ( o wymiarach ok. 25 -36 cm), wyłożonej papierem do pieczenia, następnie ciasto ciemne. Brzoskwinie odsączamy z syropu dzielimy na mniejsze cząstki i układamy na ciemnym cieście lekko dociskając. Pieczemy około 40 minut w 170 stopniach.
    Syrop z brzoskwiń uzupełniamy wodą by było 500 ml. W połowie szklanki soku rozprowadzamy proszek budyniowy, resztę soku gotujemy, możemy dosłodzić cukrem. Ugotowany budyń studzimy, do zimnego dodajemy miękkie masło i ucieramy na puszystą masę. Na upieczone i wystudzone ciasto nakładamy masę. Możemy polać polewę czekoladową lub zetrzeć pół tabliczki czekolady na wierzch.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

renka 10 września 2016 Ciasto bardzo dobre,ale na masę są zdecydowanie za mało proporcje -)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 28 listopada 2015 Polecam wypróbować ten przepis, bo ciasto w tym wydaniu jest przepyszne i rozpływa się w ustach. Przepis zostaje na stałe w moim domowym menu. :) Pozdrawiam.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 21 października 2015 Bajeczne ciasto! Wygląda niezwykle apetycznie :)

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 20 października 2015 To ciasto na sam wygląd mnie powala, nie wiem co by było gdybym spróbowała:) Aniu, wyobrażam sobie jak musi smakować, mniam....

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 20 października 2015 Ciasto super wygląda,a jeszcze lepiej smakuję -)))

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń