Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Fale Dunaju z gruszkami"
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 108
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 51
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 108
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 51
Składniki
Czas przygotowania: około 90 minut
Gruszki przełożyć na sitko, odsączyć z zalewy. Masło utrzeć ze szczyptą soli i 20 dag cukru. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijać jajka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Porcjami wsypywać do ucieranej masy.
Dolać 75 ml mleka, dobrze wymieszać mikserem. Blachę (32 x 39 cm) posmarować tłuszczem. Przelać ciasto. Połówki gruszek przekroić wzdłuż na pół.
Ułożyć je na cieście, lekko je w ciasto wciskając. Blachę z ciastem wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 25-30 minut. Żelatynę wymieszać z niewielką ilością zimnej wody, odstawić na chwilę, aby spęczniała.
Proszek budyniowy wymieszać z 7,5 dag cukru i 100 ml mleka. Resztę mleka zagotować, wlać rozrobiony budyń. Gotować, energicznie mieszając jeszcze przez minutę. Zdjąć z ognia, odstawić na 10 minut do przestudzenia. Od czasu do czasu przemieszać.
Ubić na sztywno 15 dag śmietany. Spęczniałą żelatynę wymieszać z 2 łyżkami ciepłego budyniu. Dodać do pozostałego budyniu i połączyć z bitą śmietaną. Krem rozsmarować na wystudzonym cieście.
Resztę śmietany mocno podgrzać. Czekoladę posiekać i razem z masłem kokosowym dodać do śmietany. Mieszać, aż dobrze się połączą. Po wystudzeniu rozsmarować na cieście.
Po 5-10 minutach zrobić na wierzchu placka krateczkę. Odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Przed podaniem udekorować ciasto gruszkami gotowanymi w czerwonym winie.Źródło: Życie na gorąco