Do góry

Desery Przepis na:

Fantazja morelowa

Fantazja morelowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 299 Ocena: 1460

Dodano:

Odsłon: 1188

Delikatne ciasto z konfiturą i owocami moreli

Składniki

  • Morele -1,2 kg
  • Cukier-36 dag
  • Mąka tortowa -16 dag
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Galaretka o smaku brzoskwiniowym-3 szt.
  • Czekolada gorzka -1/2 tabliczki
  • Mleko -4 łyżki
  • Jajka -4 sztuki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Fantazja morelowa

Przygotowanie

  1. Blaszkę do pieczenia 24x36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Jajka- żółtka oddzielić od białek.Białka ubić na sztywno stopniowo dodając cukier-16 dag.Żółtka ubić wymieszać z białkami.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą jajeczną.Wszystkie składniki wymieszać.Wyłożyć na blaszkę.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni ,piec około 20 minut lub do suchego patyczka.Ciasto przestudzić i przekroić na połowę.

  2. 1,2 kg moreli podzielić na połówki i smażyć z 20 dag cukru przez 20 minut pod koniec smażenia dodać 1 galaretkę ,dokładnie wymieszać .Wystudzić i posmarawać obie połówki biszkoptu.

  3. 30 dag moreli podzielić na połówki i ułożyć na posmarowanym konfiturą biszkopcie

  4. 2 galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody. gdy zaczyna tężeć wyłożyć na ciasto z morelami.Tak przygotowane ciasto przykryć drugą połową.

  5. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodać mleko,gdy osiągnie jednolitą konsystencję polać ciasto ,posypać wiórkami kokosowymi lub zostawić samą czekoladę jak kto lubi.Schłodzić 3 godziny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń