Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Fantazja z miodem"
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 98
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 98
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Składniki
Przygotuj blaty: czekoladę połam na kawałki, stop razem z masłem, cukrem i miodem w gorącej kąpieli wodnej. Potem miseczkę z masą czekoladową zdejmij i przestudź.
Do wystudzonej masy czekoladowej wbij jajka. Porcjami domieszaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto dokładnie wymieszaj mikserem. Rozsmaruj je na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 55 mi- nut w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Ciasto odłóż do wystudzenia.
Przygotuj mus do przełożenia: śmietanę zagotuj. Czekoladę połam na kawałeczki, wrzuć do gorącej śmietany, mieszaj, aż się rozpuści. Schłodź. Żelatynę namocz w odrobinie zimnej wody, poczekaj kilka minut, by spęczniała.
Następnie rozpuść ją, podgrzewając na małym płomieniu. Ciągle mieszaj, by nie przypaliła się. Czekoladową śmietanę ubij na sztywno i ostrożnie wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną.
Ciasto rozetnij na dwa placki. Przełóż je musem czekoladowym. Schładzaj 3 godziny. Gotowe ciasto oblej stopioną polewą czekoladową.Źródło: Naj