Do góry

Desery Przepis na:

Faworki

Faworki

Autor:

Przepisów i artykułów: 538 Ocena: 7227

Dodano:

Odsłon: 9770

Ciastka karnawałowe, smażone. Są bardzo pyszne, chrupiące.

Składniki

  • -4 żółtka -2 jajka -1 cukier waniliowy-16 g.
  • -3 szklanki mąki tortowej -4 łyżki gęstej śmietany
  • -1 łyżka spirytusu lub octu
  • DO OPRÓSZENIA-cukier puder
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zmiksować jajka z cukrem. Dodać przesianą mąkę,śmietanę i spirytus. Przemieszać łopatką, potem zagnieść.Ciasto ma być dość twarde,jak będzie się kruszyć, to dodać więcej śmietany.Rozdzielić na cztery części.Rozwałkować jak najcieniej, radełkiem pokroić w pasy. Tworząc paski długie ok.10 cm. a szerokie 2-2,5. W środku każdego naciąć ok.4 cm.

  2. Przewinąć przez to nacięcie i odkładać na tackę.

  3. Smażyć na głębokim tłuszczu w frytownicy albo w woku.Obracać na obie strony, patyczkami do szaszłyków.Jak mają złoty kolor, to wyjmować na tackę, z ręcznikiem papierowym.

  4. Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń