Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyśmienite faworki, doskonale nadają się na karnawał!
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 470
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 983
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 179
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2710
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 470
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 983
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 179
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2710
Składniki
Do mąki dodać żółtka, śmietanę, szczyptę soli, cukier, proszek do pieczenia, ocet albo wódkę. Nożem wymieszać wszystkie składniki, a następnie zagnieść - dokładnie tak, jak na makaron.
Ciasto wybijać parę minut wałkiem, kilkakrotnie je składając, następnie odłożyć na pół godziny do lodówki.
Wałkować bardzo cienko i kroić nożem lub radełkiem na paski o długości 12 - 14 cm oraz szerokości 4 cm.
W każdym pasku zrobić nacięcie. Jeden koniec przełożyć przez otwór. Aby uchronić faworki przed obsychaniem, przykryć je czystą, lekko wilgotną ściereczką.
Ciastka smażyć na złocisty kolor (nie kłaść do zbyt mocno rozgrzanego tłuszczu). Osączone z tłuszczu, posypywać cukrem pudrem zmieszanym z wanilią.