Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyśmienite faworki, doskonale nadają się na karnawał!
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1317
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24966
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 114
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1317
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24966
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 114
Składniki
Do mąki dodać żółtka, śmietanę, szczyptę soli, cukier, proszek do pieczenia, ocet albo wódkę. Nożem wymieszać wszystkie składniki, a następnie zagnieść - dokładnie tak, jak na makaron.
Ciasto wybijać parę minut wałkiem, kilkakrotnie je składając, następnie odłożyć na pół godziny do lodówki.
Wałkować bardzo cienko i kroić nożem lub radełkiem na paski o długości 12 - 14 cm oraz szerokości 4 cm.
W każdym pasku zrobić nacięcie. Jeden koniec przełożyć przez otwór. Aby uchronić faworki przed obsychaniem, przykryć je czystą, lekko wilgotną ściereczką.
Ciastka smażyć na złocisty kolor (nie kłaść do zbyt mocno rozgrzanego tłuszczu). Osączone z tłuszczu, posypywać cukrem pudrem zmieszanym z wanilią.