Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto z dodatkiem, 3-łyżek 18% śmietany, bez spirytusu.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9584
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4439
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 208
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20878
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9584
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4439
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 208
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20878
Składniki
Na stolnicę wsypuję 2-szkl. mąki. Dodaję same 4-żółtka,3- łyżki 18 % śmietany. cukier wanilinowy, szczypta soli. Wyrabiam wszystkie składniki. Pozostawiam w lodówce ,na pół godziny. Wałkuję 3 mil. prostokąty. Rozgrzewam 1/2 l. oleju, wrzucam kawałek ciasta do przepieczenia. Nie dodaję spirytusu. Wrzucam kolejne partie ciasta/uprzednio ładnie uformowane ,np. różyczki, plastry prostokątne z dziurką. Żaden faworek nie pobiera tłuszczu, ale też wykładam ręcznik papierowy .Posypuję cukrem pudrem. A jeżeli robię różyczki, nakłada marmoladę. Smacznego.