Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne, bardzo kruche i delikatne faworki. Łatwe i mało pracochłonne
Wątróbka kurza jest najdelikatniejsza i najbardziej soczysta. Jej przygotowan...
Odsłon: 85
Sernik neapolitański z dodatkiem kaszy manny i biszkoptów jest delikatny oraz...
Odsłon: 2038
Babka kawowa to idealne ciasto na Wielkanoc, ale i na inne okazje. Jest przep...
Odsłon: 14
Wątróbka kurza jest najdelikatniejsza i najbardziej soczysta. Jej przygotowan...
Odsłon: 85
Sernik neapolitański z dodatkiem kaszy manny i biszkoptów jest delikatny oraz...
Odsłon: 2038
Babka kawowa to idealne ciasto na Wielkanoc, ale i na inne okazje. Jest przep...
Odsłon: 14
Składniki
Żółtka ubij z cukrem i szczyptą soli na jasną i puszystą masę Dodaj masło, śmietanę, ocet i zmiksuj Dalej miksując wsyp stopniowo mąkę Odstaw mikser i wyrób jednolite ciasto (ok. 5 min.) Przykryj miską i odstaw na ok. 15 min
Po tym czasie podziel ciasto na pół i jedną połowę rozwałkuj na bardzo cienki placek (mniej niż 1 mm grubości) Drugą połowę ciasta trzymaj w tym czasie przykrytą, żeby ciasto nie wyschło Rozwałkowany placek podziel na pasy o grubości 2-3 cm a następnie przekrój w poprzek tworząc kawałki ciasta o długości ok. 7-10 cm W każdym kawałku ciasta natnij na środku otwór długości ok. 1-2 cm Przeciągnij jeden koniec ciasta przez otwór, wywijając go z drugiej strony
Olej nagrzej i smaż faworki na średnim ogniu ok. 30 sek. do 1 min z każdej strony Usmażone faworki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym Przed podaniem posyp cukrem pudrem