Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne, bardzo kruche i delikatne faworki. Łatwe i mało pracochłonne
Żółtka ubij z cukrem i szczyptą soli na jasną i puszystą masę
Dodaj masło, śmietanę, ocet i zmiksuj
Dalej miksując wsyp stopniowo mąkę
Odstaw mikser i wyrób jednolite ciasto (ok. 5 min.)
Przykryj miską i odstaw na ok. 15 min
Po tym czasie podziel ciasto na pół i jedną połowę rozwałkuj na bardzo cienki placek (mniej niż 1 mm grubości)
Drugą połowę ciasta trzymaj w tym czasie przykrytą, żeby ciasto nie wyschło
Rozwałkowany placek podziel na pasy o grubości 2-3 cm a następnie przekrój w poprzek tworząc kawałki ciasta o długości ok. 7-10 cm
W każdym kawałku ciasta natnij na środku otwór długości ok. 1-2 cm
Przeciągnij jeden koniec ciasta przez otwór, wywijając go z drugiej strony
Olej nagrzej i smaż faworki na średnim ogniu ok. 30 sek. do 1 min z każdej strony
Usmażone faworki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym
Przed podaniem posyp cukrem pudrem
Pyszne, słodkie, kruche chruściki. Klasyczne. Warte grzechu.
Odsłon: 4705
U mnie to zawsze jest chrust, choć już od wielu, wielu lat wiem, że jeżeli kt...
Odsłon: 20245
Ten pyszny lany chrust idealnie sprawdzi się podczas karnawału, bądź jako prz...
Odsłon: 9377
Danie proste, smaczne i pożywne. Polecam kurczaka w warzywach, podanego z ugo...
Odsłon: 65
Mini beziki to świetny pomysł, gdy zostaną nam nadprogramowe białka. Łatwo je...
Odsłon: 41
Z pewnością każdy marzy o własnej wędzarni, ale nawet bez tego udogodnienia m...
Odsłon: 265
Danie proste, smaczne i pożywne. Polecam kurczaka w warzywach, podanego z ugo...
Odsłon: 65
Mini beziki to świetny pomysł, gdy zostaną nam nadprogramowe białka. Łatwo je...
Odsłon: 41
Z pewnością każdy marzy o własnej wędzarni, ale nawet bez tego udogodnienia m...
Odsłon: 265
Składniki
Żółtka ubij z cukrem i szczyptą soli na jasną i puszystą masę Dodaj masło, śmietanę, ocet i zmiksuj Dalej miksując wsyp stopniowo mąkę Odstaw mikser i wyrób jednolite ciasto (ok. 5 min.) Przykryj miską i odstaw na ok. 15 min
Po tym czasie podziel ciasto na pół i jedną połowę rozwałkuj na bardzo cienki placek (mniej niż 1 mm grubości) Drugą połowę ciasta trzymaj w tym czasie przykrytą, żeby ciasto nie wyschło Rozwałkowany placek podziel na pasy o grubości 2-3 cm a następnie przekrój w poprzek tworząc kawałki ciasta o długości ok. 7-10 cm W każdym kawałku ciasta natnij na środku otwór długości ok. 1-2 cm Przeciągnij jeden koniec ciasta przez otwór, wywijając go z drugiej strony
Olej nagrzej i smaż faworki na średnim ogniu ok. 30 sek. do 1 min z każdej strony Usmażone faworki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym Przed podaniem posyp cukrem pudrem
Przepisy Desery
Desery
Torcik dla synowej
Desery
Przepis na ciasteczka bez masła, bez tłuszczu. Bardzo szybkie!
Desery
Lody solony karmel według Ewy Wachowicz
Desery
Ciasto Kinder Bueno bez pieczenia
Torcik dla synowej
Torcik który dzisiaj przedstawiam , zrobiłam dla mojej synowej na jej kolejne...
Odsłon: 70
Przepis na ciasteczka bez masła, bez tłuszczu. Bardzo szybkie!
Bardzo szybkie ciasteczka, które przygotujecie bez tłuszczu i bez nabiału! Na...
Odsłon: 89