Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie, chrupkie wszystkim znane faworki !
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3581
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 405
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3581
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 405
Składniki
Do mąki dodajemy żółtka, cukier, sól, śmietanę oraz spirytus. Zagniatamy na jednolita masę i wyrabiamy ok 10-15 min tak aby dobrze napowietrzyć ciasto. Możemy ubijać je pięściami bądź wałkiem. Im lepiej wyrobimy ciasto tym więcej bąbelków faworki będą miały i będą bardziej kruche.
Ciasto rozwałkowujemy bardzo bardzo cienko. I kroimy w paski. W każdym pasku robimy nacięcie i przekładamy ciasto przez środek. Smażymy faworki na bardzo gorącym oleju. Obsmażamy 2-3 minuty aż się zarumienią z każdej strony. Kiedy wystygną posypujemy cukrem pudrem.