Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie, chrupkie wszystkim znane faworki !
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113042
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 417
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 759
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 571
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113042
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 417
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 759
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 571
Składniki
Do mąki dodajemy żółtka, cukier, sól, śmietanę oraz spirytus. Zagniatamy na jednolita masę i wyrabiamy ok 10-15 min tak aby dobrze napowietrzyć ciasto. Możemy ubijać je pięściami bądź wałkiem. Im lepiej wyrobimy ciasto tym więcej bąbelków faworki będą miały i będą bardziej kruche.
Ciasto rozwałkowujemy bardzo bardzo cienko. I kroimy w paski. W każdym pasku robimy nacięcie i przekładamy ciasto przez środek. Smażymy faworki na bardzo gorącym oleju. Obsmażamy 2-3 minuty aż się zarumienią z każdej strony. Kiedy wystygną posypujemy cukrem pudrem.