Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie, chrupkie wszystkim znane faworki !
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 760
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 406
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15167
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1849
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 760
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 406
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15167
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1849
Składniki
Do mąki dodajemy żółtka, cukier, sól, śmietanę oraz spirytus. Zagniatamy na jednolita masę i wyrabiamy ok 10-15 min tak aby dobrze napowietrzyć ciasto. Możemy ubijać je pięściami bądź wałkiem. Im lepiej wyrobimy ciasto tym więcej bąbelków faworki będą miały i będą bardziej kruche.
Ciasto rozwałkowujemy bardzo bardzo cienko. I kroimy w paski. W każdym pasku robimy nacięcie i przekładamy ciasto przez środek. Smażymy faworki na bardzo gorącym oleju. Obsmażamy 2-3 minuty aż się zarumienią z każdej strony. Kiedy wystygną posypujemy cukrem pudrem.