Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie, chrupkie wszystkim znane faworki !
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5536
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29882
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 250
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19589
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1122
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5536
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29882
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 250
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19589
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1122
Składniki
Do mąki dodajemy żółtka, cukier, sól, śmietanę oraz spirytus. Zagniatamy na jednolita masę i wyrabiamy ok 10-15 min tak aby dobrze napowietrzyć ciasto. Możemy ubijać je pięściami bądź wałkiem. Im lepiej wyrobimy ciasto tym więcej bąbelków faworki będą miały i będą bardziej kruche.
Ciasto rozwałkowujemy bardzo bardzo cienko. I kroimy w paski. W każdym pasku robimy nacięcie i przekładamy ciasto przez środek. Smażymy faworki na bardzo gorącym oleju. Obsmażamy 2-3 minuty aż się zarumienią z każdej strony. Kiedy wystygną posypujemy cukrem pudrem.