Do góry

Desery Przepis na:

Faworki drożdżowe

Faworki drożdżowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 260 Ocena: 3793

Dodano:

Odsłon: 6723

Delikatne i mięciutkie. Pyszna propozycja na Tłusty Czwartek i Karnawał.

Składniki

> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Faworki drożdżowe

Przygotowanie

  1. Masło, mleko i cukier podgrzej w garnku. Poczekaj do czasu aż składniki się rozpuszczą. Odstaw do ostygnięcia. Drożdże wraz ze szczyptą soli i cukru rozpuść w odrobinie letniego mleka. Odstaw w ciepłe miejsce, żeby wyrosły. Do miski wsyp 3/4 mąki (z 1 kg). Dodaj jaja, drożdże i wystudzoną zawartość garnka. Dokładnie wymieszaj, zagnieć ciasto. Jeślli trzeba dodaj jeszcze trochę mąki. Odstaw ciasto do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość zacznij robić faworki. Odrywaj po kawałku ciasta i wałkuj je na grubość ok. 0,5 cm. Potnij na podłużne romby. Pośrodku każdego z nich zrób dziurkę. Jeden z końców przełóż przez dziurkę. Faworki smaż na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Odsącz je z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Po wystudzeniu posyp je cukrem pudrem.


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 07 lutego 2018 Przepis na jutro idealny :D
Supcio, nie samymi pączkami człowiek żyje ;)
Odpowiedzi: 2 ▼

20 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń