Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne i mięciutkie. Pyszna propozycja na Tłusty Czwartek i Karnawał.
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 853
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5846
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9675
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 305
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 853
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5846
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9675
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 305
Składniki
Masło, mleko i cukier podgrzej w garnku. Poczekaj do czasu aż składniki się rozpuszczą. Odstaw do ostygnięcia. Drożdże wraz ze szczyptą soli i cukru rozpuść w odrobinie letniego mleka. Odstaw w ciepłe miejsce, żeby wyrosły. Do miski wsyp 3/4 mąki (z 1 kg). Dodaj jaja, drożdże i wystudzoną zawartość garnka. Dokładnie wymieszaj, zagnieć ciasto. Jeślli trzeba dodaj jeszcze trochę mąki. Odstaw ciasto do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość zacznij robić faworki. Odrywaj po kawałku ciasta i wałkuj je na grubość ok. 0,5 cm. Potnij na podłużne romby. Pośrodku każdego z nich zrób dziurkę. Jeden z końców przełóż przez dziurkę. Faworki smaż na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Odsącz je z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Po wystudzeniu posyp je cukrem pudrem.