Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne i mięciutkie. Pyszna propozycja na Tłusty Czwartek i Karnawał.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2416
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4568
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1652
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 507
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2416
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4568
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1652
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 507
Składniki
Masło, mleko i cukier podgrzej w garnku. Poczekaj do czasu aż składniki się rozpuszczą. Odstaw do ostygnięcia. Drożdże wraz ze szczyptą soli i cukru rozpuść w odrobinie letniego mleka. Odstaw w ciepłe miejsce, żeby wyrosły. Do miski wsyp 3/4 mąki (z 1 kg). Dodaj jaja, drożdże i wystudzoną zawartość garnka. Dokładnie wymieszaj, zagnieć ciasto. Jeślli trzeba dodaj jeszcze trochę mąki. Odstaw ciasto do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość zacznij robić faworki. Odrywaj po kawałku ciasta i wałkuj je na grubość ok. 0,5 cm. Potnij na podłużne romby. Pośrodku każdego z nich zrób dziurkę. Jeden z końców przełóż przez dziurkę. Faworki smaż na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Odsącz je z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Po wystudzeniu posyp je cukrem pudrem.