Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przedstawiam dziś klasyczny przepis na faworki, przepis klasyczny, a jednocześnie łatwy i prosty, a faworki będą bardzo chrupiące, serdecznie polecam :-)
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 117
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3782
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 227
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 191
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 117
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3782
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 227
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 191
Składniki
1. W misce mieszamy najpierw wszystkie suche składniki, następnie dodajemy 3 żółtka, 3-4 łyżki śmietany, 1 łyżkę spirytusu i mieszamy. 2. Następnie przerzucamy na blat i zagniatamy. Jeżeli ciasto okaże się zbyt suche, to warto dodać trochę śmietany (łyżeczkę lub dwie) i potem zagniatanie już pójdzie gładko 3. Zagniecione ciasto trzeba dobrze potłuc wałkiem, żeby pozbawić je pęcherzyków powietrza, Następnie dzielimy na pół (żeby łatwiej się wałkowało) i wałkujemy na cienki placek jak na makaron. Drugą część ciasta chowamy do woreczka, żeby nie schło. Następnie ciasto dzielimy na pasy - ok. 3 cm szerokości, a potem jeszcze na pół i przecinamy po środku. 4. Następnie kawałki ciasta wywijamy (dokładnie pokazane jest na filmiku). 5. W garnku roztapiamy 3 kostki smalcu lub rozgrzewamy inny tłuszcz. Faworki wrzucamy na gorący tłuszcz i smażymy na złoto. 6. Usmażone faworki przekładamy na talerz wyłożony papierem i oprószamy cukrem pudrem. Smacznego :-)