Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i kruche faworki które można przygotować nie tylko na tłusty czwartek, będą również idealne na ostatki . Polecam.
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 255
Pyszna tarta z łososiem, łagodnym aromatem koperku i dodatkiem sera camembert...
Odsłon: 95
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 255
Pyszna tarta z łososiem, łagodnym aromatem koperku i dodatkiem sera camembert...
Odsłon: 95
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj masło lub smalec, jajka, sól, ocet i śmietanę. Zagnieść i dobrze wyrób ciasto. Ciasto powinno być twarde jak na makaron. Następnie zawiń w ściereczką i włóż do lodówki.
Następnie ciasto wybijaj wałkiem tak mocno, aż będą tworzyć się pęcherzyki. Wybite ciasto rozwałkuj cieniutko, podsypując jak najmniej mąki, wykrawaj wąskie długie paski, przekrawaj w środku i przeciągaj . W głębokim garnku rozgrzej tłuszcz , wrzuć po kilka i smaż na kolor słomki . Wyjmuj na ręcznik papierowy aby odsączyć z tłuszczu. Po wystygnięciu posyp cukrem pudrem.
Faworki intensywnie rosną, dlatego wkładaj po kilka aby luźno pływały .