Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na szybkie, tradycyjne faworki, inaczej zwane chrustem.
Dzisiaj trochę rogalików przygotowanych do popołudniowej kawki. Rogaliki pros...
Odsłon: 37
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 523
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 203
Ryba w zalewie octowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego wykorzystania...
Odsłon: 325
Proste ciasteczka z imbirem i suszonymi morelami. Są delikatne, maślane i kru...
Odsłon: 86
Dzisiaj trochę rogalików przygotowanych do popołudniowej kawki. Rogaliki pros...
Odsłon: 37
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 523
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 203
Ryba w zalewie octowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego wykorzystania...
Odsłon: 325
Proste ciasteczka z imbirem i suszonymi morelami. Są delikatne, maślane i kru...
Odsłon: 86
Składniki
W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem oraz solą. Następnie dodaj 4 żółtka, śmietanę, a na koniec łyżkę spirytusu (lub octu). Wymieszaj wszystkie składniki, następnie zacznij je wyrabiać na jednolitą masę. Ciasto musisz wyrabiać dość długo, aby było dobrze napowietrzone. W tym celu zagniataj je, uderzaj o blat lub też uderzaj go wałkiem. Powinno to trwać ok. 10 - 15 minut. Możesz posłużyć się także thermomixem lub maszynką do mielenia. Ciasto musi być elastyczne.
Teraz kolej na rozwałkowanie ciasta. Najlepiej jeśli zrobisz to partiami, a część, której nie używasz przykryjesz ściereczką lub folią. Suchy blat lub stolnice możesz lekko podsypać mąką, aby ciasto się nie przykleiło. Rozwałkuj ciasto bardzo cienko - wtedy będziesz mieć gwarancję, że faworki będą idealnie kruche. Następnie pokrój rozwałkowane ciasto na paski o szerokości ok. 2 cm oraz długości od 5 - 10 cm (w zależności od Twoich upodobań). W ten sposób utworzysz wiele małych prostokątów. W środku każdego z nich zrób nacięcie, a następnie przez nacięcie jeden koniec faworka. Faworki smaż na rozgrzanym tłuszczu, w garnku z grubym dnem. Temperatura jest odpowiednia wtedy kiedy wrzucony faworek od razu wypłynie na powierzchnię i będzie wokoło niego "dużo bąbelków". Faworki smaż przez chwilę z obu stron do zarumienienia. W tym celu będzie ci potrzebna jakaś łyżka cedzakowa. Pamiętaj o tym, aby do garnka nie wkładać za dużo faworków, ponieważ one w trakcie smażenia rosną. Lepiej wrzucić mniej, a częściej.
Usmażone faworki wyławiaj łyżką cedzakową, a następnie przekładaj na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi (aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu). Następnie gotowe faworki posyp cukrem pudrem i gotowe! Jeśli masz ochotę na inne karnawałowe słodkości to zapraszam do spróbowana tego przepisu: https://smaker.pl/przepisy-desery/przepis-karnawalowe-paczki-a-la-churros,185772,bake-cook.html