Do góry

Desery Przepis na:

Faworki z łezką.

Faworki z łezką.

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 718

Dodano:

Odsłon: 87

Uwielbiam piec i wymyślać różności z gotowego ciasta francuskiego. Bardzo mnie to cieszy kiedy rodzinka zajada się takimi pysznościami.

Składniki

  • 1 ciasto francuskie 300 g,
  • 150 g powideł śliwkowych lub marmolady,
  • 1 jajko
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Gotowe ciasto francuskie przeciąć w z dłuż na dwa paski.

  2. Następnie w poprzek paski po 4 cm,

  3. Każdy pasek przeciąć przez środek.

  4. Przełożyć faworki.

  5. Na jedną część faworków położyć pół łyżeczki powideł

  6. I skleić w łezkę.

  7. Gotowe ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  8. Posmarować roztrzepanym jajkiem.

  9. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 20 minut w zależności od piekarnika.

  10. Zrobiłam z jednego ciasta ale jak ktoś spodziewa się większej ilości gości wystarczy podwoić produkty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń