Do góry

Desery Przepis na:

Figi w sosie karmelowym

Figi w sosie karmelowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 2192 Ocena: 48632

Dodano:

Odsłon: 951

:) Bardzo pyszny i szybki deser

Składniki

  • 12 fig (małych)
  • 150 g cukru pudru
  • łyżka soku z cytryny
  • kawałek kory cynamonu
  • 2 goździki
  • szczypta imbiru i kardamonu
  • ziarna granatu
  • ulubione lody
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Figi opłukałem i ponacinałem na krzyż. Cukier puder wymieszałem z sokiem z cytryny , dwoma łyżkami wody i przyprawami. Gotowałem 5 min ,potem włożyłem figi i dusiłem pod przykryciem ok. 8 min. Figi przełożyłem na talerzyki deserowe. Dodałem lody -u mnie śmietankowe ( Grycan ) Polałem karmelem z duszenia fig i posypałem ziarnami granatu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 02 kwietnia 2014 Wstyd przyznać ale dopiero teraz ocenię to danie.Muszę przyznać że prezentują się naprawdę wspaniale.Co do smaku nie wiem ale niemożliwe żeby nie posmerało podniebienia. Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jasienka1 27 stycznia 2014 Moze jestem naiwna jak mi powiedziales. Ale przepisy wstawiamy swoje:) Odpowiedzi: 6 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 26 stycznia 2014 Arek, jak od Ciebie, to ja mogę je jeść i w Polsce :) Odpowiedzi: 1 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 26 stycznia 2014 poczęstowałabym się :-) wyglądają obłednie :-)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 26 stycznia 2014 Uwielbiam świeże figi, ale tylko w Australii, u nas niestety takich nie ma, a Twój deser prezentuje się obłędnie :) Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń