Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Figowo-daktylowa krajanka na waflach"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 259
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 259
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
Składniki
Figi oraz daktyle pokrój w kostkę. Orzechy grubo posiekaj. Rozdrobnione bakalie wymieszaj z kandyzowanymi skórkami cytrusów. Jajka wbij do miseczki. Dodaj cukier, cukier waniliowy oraz sól i cynamon. Utrzyj mikserem na puszystą masę. Wprost do ucieranej masy przesiej mąkę. Dodaj wszystkie bakalie.
Masę wymieszaj łyżką. Podłużną blachę wyłóż pergaminem. Na spodzie ułóż wafle. Rozsmaruj na nich przygotowaną masę bakaliową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz przez 50 minut.
Z cukru pudru i soku cytrynowego utrzyj gęsty lukier. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstaw na 15 minut. Posmaruj lukrem. Posyp grubym cukrem. Potem pokrój ciasto na cienie paski.
ok. 90 minut, 1 porcja ok. 170 kcal.Źródło: Tina