Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Filet z kaczki w pomarańczach"
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 159
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 68
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1112
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 159
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 68
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1112
Składniki
Pomarańcze sparz, wytrzyj, z jednej wyciśnij sok, drugą obierz i pokrój w plasterki. Filety z kaczki umyj, osusz. Skórę na filetach możesz naciąć ostrym nożem w grubą kratkę, ale tak by nie uszkodzić mięsa. Sól wymieszaj z rozmarynem i mielonym pieprzem. Mieszanką natrzyj mięso. Odstaw je na ok. 30 minut.
Na patelni rozgrzej smalec, włóż filety (skórą do dołu). Smaż ok. 5 minut, aż skórka stanie się rumiana. Potem przewróć mięso i smaż jeszcze 2-3 minuty.
Filety przełóż do żaroodpornego naczynia. Wlej wino oraz sok z pomarańczy. Przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz 15-20 minut, często polewając sosem z dna naczynia.
W połowie pieczenia dodaj plasterki pomarańczy i zielony pieprz. Udekoruj.Źródło: Tina