Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Filet z kurczaka z jajkiem w winnej galaretce"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 260
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 260
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
Składniki
Czas przygotowania: 75 minut (bez czasu chłodzenia). 1 porcja: 190 kcal. Cena porcji: 1,95 zł
Filety z piersi kurczaka opłucz, wytrzyj do sucha papierowym ręcznikiem (aby zachowały jasny kolor, lekko natrzyj je sokiem z cytryny). Kostki bulionowe wrzuć do garnka, zalej 2 szklankami wrzątku. Mieszaj, aż się rozpuści, po czym doprowadź do wrzenia.
Włóż mięso i ugotuj do miękkości. Zdejmij z ognia, wyjmij filety i odstaw do całkowitego wystudzenia. Wywar ponownie postaw na ogniu, doprowadź do wrzenia, wlej białko i gotuj dalej, aż się zetnie. Wtedy starannie je zbierz albo wywar przecedź przez sitko.
Żelatynę zalej połową szklanki wina. Kiedy spęcznieje, rozpuść, podgrzewając na bardzo małym płomieniu. Stale mieszaj, aby się nie przypaliła. Rozpuszczoną żelatynę połącz z winem. Wymieszaj z klarowanym wywarem drobiowym.
Filety pokrój na drobne kawałeczki, a jeszcze lepiej porwij je za pomocą dwóch widelców.
Cztery foremki opłucz zimną wodą. Do każdej nalej po kilka łyżek galaretki. Ostudź. Następnie na niej ustaw jajka ugotowane na twardo. Obłóż kawałeczkami kurczaka. Zalej pozostałą galaretką. Wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Przed podaniem foremki zanurz na kilka sekund w gorącej wodzie, dzięki temu łatwiej wyjmiesz z nich galaretki. Gotowe galaretki ułóż na półmisku lub dużym talerzu przykrytym liśćmi sałaty. Udekoruj gałązkami świeżych ziół oraz żurawiną.Źródło: Tina