Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Focaccia z buraczkami"
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 44
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 57
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 288
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 44
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 57
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 288
Składniki
Mąkę wymieszać z cukrem i 1,5 łyżeczki soli. Dodać drożdże rozpuszczone w 250 ml letniej wody oraz 4 łyżeczki oliwy. Zagnieść gładkie ciasto i odstawić pod przykryciem na 45 minut.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Blachę o wymiarach 32x39 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Na spodzie ułożyć przygotowany placek. Przykryć go lnianą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu jeszcze przez 30 minut, aby ciasto ponownie wyrosło.
W tym czasie tymianek opłukać, osuszyć na papierowym ręczniku, listki oderwać od gałązek. Ugotowane wcześniej i przestudzone buraczki pokroić w plasterki. Serek kozi (najlepiej wziąć taki do smarowania pieczywa)wymieszać ze śmietaną.
W wyrośniętym cieście palcem zrobić dołeczki, nałożyć do nich serek wymieszany ze śmietaną. Pozostałą oliwę wymieszać z miodem. Posmarować tym ciasto. Buraczki ułożyć na placku. Posypać 3/4 tymianku i orzeszkami pinii.
Formę z plackiem wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 20-25 minut. Gotową focaccię posypać grubą solą i pozostałym tymiankiem. Ewentualnie skropić jeszcze oliwą. Podawać na gorąco.Źródło: Życie na gorąco