Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Francuski kulebiak z kapustą i grzybami"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 209
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 209
Składniki
Czas przygotowania: 120 minut (bez moczenia grzybów). 1 porcja: 310 kcal. Cena porcji: 2,35 zł
Grzyby zalej 2 szkl. wody i mocz. przez noc. Następnego dnia ugotuj. Odcedź, wywar zachowaj. Grzyby pokrój w paseczki. Kapustę posiekaj i zalej wywarem z grzybów. Dodaj przyprawy (bez jałowca). Gotuj pod przykryciem około 30 minut.
Cebulę obierz, drobno posiekaj, usmaż na szklisto na oleju. Dodaj pokrojone grzyby. Przypraw i smaż 2–3 minuty.
Kapustę zdejmij z ognia. Wyjmij listki laurowe. Dodaj grzyby z cebulą. Przypraw jałowcem, solą i pieprzem. Podgrzewaj, aż odparuje cały płyn. Obierz i posiekaj ugotowane jajka, dodaj je do kapusty. Wymieszaj.
Ciasto rozmroź, rozwałkuj. Wytnij owalny placek. Połóż na nim farsz. Zlep, formując kulebiak. Skrawki ciasta potnij w paseczki, przyklej je do kulebiaka. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz 35 minut w 200 st.Źródło: Tina