Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Francuski kulebiak z kapustą i grzybami"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14066
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1619
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15998
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6443
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14066
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1619
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15998
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6443
Składniki
Czas przygotowania: 120 minut (bez moczenia grzybów). 1 porcja: 310 kcal. Cena porcji: 2,35 zł
Grzyby zalej 2 szkl. wody i mocz. przez noc. Następnego dnia ugotuj. Odcedź, wywar zachowaj. Grzyby pokrój w paseczki. Kapustę posiekaj i zalej wywarem z grzybów. Dodaj przyprawy (bez jałowca). Gotuj pod przykryciem około 30 minut.
Cebulę obierz, drobno posiekaj, usmaż na szklisto na oleju. Dodaj pokrojone grzyby. Przypraw i smaż 2–3 minuty.
Kapustę zdejmij z ognia. Wyjmij listki laurowe. Dodaj grzyby z cebulą. Przypraw jałowcem, solą i pieprzem. Podgrzewaj, aż odparuje cały płyn. Obierz i posiekaj ugotowane jajka, dodaj je do kapusty. Wymieszaj.
Ciasto rozmroź, rozwałkuj. Wytnij owalny placek. Połóż na nim farsz. Zlep, formując kulebiak. Skrawki ciasta potnij w paseczki, przyklej je do kulebiaka. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz 35 minut w 200 st.Źródło: Tina