Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Francuski placek budyniowy z malinami"
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 86
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 107
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 122
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 86
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 107
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 122
Składniki
Czas przygotowania 60 minut. Cena porcji ok. 1,30 zł
Z płata ciasta francuskiego wycinamy koło i wykładamy nim dół tortownicy. Z pozostałego ciasta wykrawamy paski i wykładamy nimi boki formy, łączymy z ciastem na dole. Pieczemy ok. 15 minut w 225oC na jasnozłoty kolor. Studzimy.
Gotujemy 400 ml mleka z cukrem i cukrem waniliowym. Proszek budyniowy rozpuszczamy w kilku łyżkach wody i wlewamy do gorącego mleka, mieszamy i gotujemy jeszcze minutę. Zdejmujemy z ognia i do budyniu powoli wlewamy śmietanę, aż powstanie krem. Odstawiamy do ostygnięcia. Herbatniki kruszymy na drobne kawałki.
Do 1/3 malin dodajemy whisky, rozgniatamy, osączamy z nadmiaru soku i smarujemy dół ciasta. Następnie wykładamy krem i wierzch dekorujemy pozostałymi malinami. Posypujemy pokruszonymi herbatnikami. Ciasto wkładamy do lodówki na godzinę. Możemy udekorować listkami mięty.
Wartość odżywcza porcji 270 kcal Białko 4 g/Tłuszcz 14 g/Węglowodany 29 gŹródło: Rewia