Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
w tym roku upiekłam takie oto ciasteczka na halloween dla dzieciaków. Przepis na ciastka to te ze smalcem a to dlatego że nie "rozłażą" się podczas pieczenia i ładnie trzymają fason. Do lukru aby był zielony wycisnęłam nieco pisaka do dekoracji ciast :) Z podanych składników wyszło mi około 45 ciastek
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1279
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 255
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 37
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1279
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 255
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 37
Składniki
Mąkę przesiewamy. Dodajemy smalec, sól, śmietanę, cukier oraz cukier waniliowy. Zagniatamy gładkie ciasto. Chłodzimy około godziny, ale można dłużej.
Ciasto wyjmujemy i wałkujemy, wycinamy prostokąty. Ciastka układamy na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez około 10 minut (do przyrumienienia).
Śmietanę wkładamy do rondelka, wsypujemy cukier i mieszamy alby nie było grudek, wyciskamy pisak do uzyskania pożądanego odcienia zieleni. Od razu lukrujemy ciasteczka bo później lukier gęstnieje. Przyklejamy oczy i posypujemy posypką...