Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Frittata z ziemniakami i chorizo"
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 39
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5650
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 91
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 545
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 39
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5650
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 91
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 545
Składniki
Ziemniaki pokrój na grube plastry, cebulę obierz i pokrój w półplasterki.
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej olej, a następnie połóż na nim ziemniaki i cebulę. Smaż na niedużym ogniu przez około 5 minut. Następnie przełóż ziemniaki oraz cebulę z patelni na sito, osącz z oleju.
Na patelnię dodaj nieco oleju, rozgrzej i obsmaż na nim pokrojoną w plastry paprykową kiełbasę.
W większej misie rozmieszaj szybko jajka, dodając do nich szczyptę soli oraz pieprzu. Dołóż plastry ziemniaków, cebulę oraz kiełbasę i dokładnie wymieszaj. Wlej na patelnię i smaż na małym ogniu. Gdy masa jajeczna się zetnie, obróć frittatę na drugą stronę (pomagając sobie np. dużym talerzem) i dosmaż na złoto.
Następnie gotowe danie szybko przełóż na duży talerz, pokrój je na porcje i od razu podawaj (możesz dodatkowo udekorować gotową frittatę świeżą, posiekaną na średnie kawałki natką pietruszki, trybulą lub cienkim szczypiorkiem).
Aby frittata nie stygła, możesz podać ją na patelni, stawiając ją na żaroodpornej podkładce.Źródło: Świat kobiety