Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty deserek, rodem z PRL-u. Raczyły mnie nim, na imieninach, wszystkie ciocie.
Galaretkę gotujemy według przepisu na opakowaniu, czyli rozpuszczamy nasze galaretki w 1 litrze wrzątku. Rozpuszczoną galaretkę odstawiamy do wystudzenia.
Brzoskwinie kroimy w kostkę, krążki ananasa dzielimy na ósemki, truskawkami odsączamy z kompotu.
Przygotowujemy szklane pucharki, w których planujemy podawać galaretki. Warstwami układamy w nich przygotowane owoce, mniej więcej do połowy wysokości pucharków.
Całość zalewamy zimną galaretką. Pucharki wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Galaretki podajemy solo lub z bitą śmietaną. U mnie w wersji solo- light.
Uwaga: Z podanych proporcji uzyskujemy 6- 7 deserków w wysokich szklankach, takich jak na zdjęciach. Jeżeli użyjecie niższych pucharków , np. do lodów, możecie uzyskać 2-3 desery więcej.
Uwaga: Do zrobienia tego deseru można użyć innych, ulubionych owoców, np. winogron, malin, bananów. Nie używajcie jednak surowych śliwek, ponieważ może się to dla Was źle skończyć pod względem zdrowotnym. Aha, surowego kiwi i ananasa też nie dodawajcie, bo galaretka nie stężeje.
Smacznego.
Żebym miała inne kolory galaretek było by ładniejsze ale i tak mi się podoba...
Odsłon: 3087
Śmietanowiec to doskonały deser na gorące dni. Żeby przygotować śmietanowiec...
Odsłon: 7140
Dzisiaj przepis na pyszne i bardzo łatwe do zrobienia kluski leniwe. Zrobiłam...
Odsłon: 37130
Pyszna i szybka przekąska z cukinii z dodatkiem pieczarek,szynki i sera ideal...
Odsłon: 1390
Kolejna pyszna odsłona cukinii!
Odsłon: 195
Smaczna wieprzowa mielonka zrobiona z mięsa wieprzowego, w osłonce termokurcz...
Odsłon: 153
Wykorzystując sezon na cukinie postanowiłem coś zrobić z tego wdzięcznego war...
Odsłon: 374
Dzisiaj przepis na pyszne i bardzo łatwe do zrobienia kluski leniwe. Zrobiłam...
Odsłon: 37130
Pyszna i szybka przekąska z cukinii z dodatkiem pieczarek,szynki i sera ideal...
Odsłon: 1390
Kolejna pyszna odsłona cukinii!
Odsłon: 195
Smaczna wieprzowa mielonka zrobiona z mięsa wieprzowego, w osłonce termokurcz...
Odsłon: 153
Wykorzystując sezon na cukinie postanowiłem coś zrobić z tego wdzięcznego war...
Odsłon: 374
Składniki
Galaretkę gotujemy według przepisu na opakowaniu, czyli rozpuszczamy nasze galaretki w 1 litrze wrzątku. Rozpuszczoną galaretkę odstawiamy do wystudzenia. Brzoskwinie kroimy w kostkę, krążki ananasa dzielimy na ósemki, truskawkami odsączamy z kompotu. Przygotowujemy szklane pucharki, w których planujemy podawać galaretki. Warstwami układamy w nich przygotowane owoce, mniej więcej do połowy wysokości pucharków. Całość zalewamy zimną galaretką. Pucharki wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Galaretki podajemy solo lub z bitą śmietaną. U mnie w wersji solo- light. Uwaga: Z podanych proporcji uzyskujemy 6- 7 deserków w wysokich szklankach, takich jak na zdjęciach. Jeżeli użyjecie niższych pucharków , np. do lodów, możecie uzyskać 2-3 desery więcej.
Uwaga: Do zrobienia tego deseru można użyć innych, ulubionych owoców, np. winogron, malin, bananów. Nie używajcie jednak surowych śliwek, ponieważ może się to dla Was źle skończyć pod względem zdrowotnym. Aha, surowego kiwi i ananasa też nie dodawajcie, bo galaretka nie stężeje. Smacznego.
Przepisy Desery
Desery
Lody chałwowe
Desery
Puszysty i delikatny sernik z owocami
Desery
Sernik czekoladowy
Desery
Ciasteczka Cookies - przepis na amerykańskie ciastka z czekoladą
Lody chałwowe
Znakomita propozycja na domowe lody chałwowe.
Odsłon: 29
Puszysty i delikatny sernik z owocami
Domowy sernik, ten, przypominający smak dzieciństwa i najmilsze chwile lubi c...
Odsłon: 3041