Do góry

Desery Przepis na:

Galaretka z owocami

Galaretka z owocami

Autor:

Przepisów i artykułów: 763 Ocena: 48987

Dodano:

Odsłon: 3394

Prosty deserek, rodem z PRL-u. Raczyły mnie nim, na imieninach, wszystkie ciocie.

Składniki

  • galaretka arbuzowa 2 opakowania
  • brzoskwinie w syropie 1 puszka
  • ananasy w syropie 1 puszka
  • truskawki z kompotu 12 łyżek (owoce z jednego litrowego słoika)
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Galaretka z owocami

Przygotowanie

  1. Galaretkę gotujemy według przepisu na opakowaniu, czyli rozpuszczamy nasze galaretki w 1 litrze wrzątku. Rozpuszczoną galaretkę odstawiamy do wystudzenia.
    Brzoskwinie kroimy w kostkę, krążki ananasa dzielimy na ósemki, truskawkami odsączamy z kompotu.
    Przygotowujemy szklane pucharki, w których planujemy podawać galaretki. Warstwami układamy w nich przygotowane owoce, mniej więcej do połowy wysokości pucharków.
    Całość zalewamy zimną galaretką. Pucharki wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

    Galaretki podajemy solo lub z bitą śmietaną. U mnie w wersji solo- light.

    Uwaga: Z podanych proporcji uzyskujemy 6- 7 deserków w wysokich szklankach, takich jak na zdjęciach. Jeżeli użyjecie niższych pucharków , np. do lodów, możecie uzyskać 2-3 desery więcej.

  2. Uwaga: Do zrobienia tego deseru można użyć innych, ulubionych owoców, np. winogron, malin, bananów. Nie używajcie jednak surowych śliwek, ponieważ może się to dla Was źle skończyć pod względem zdrowotnym. Aha, surowego kiwi i ananasa też nie dodawajcie, bo galaretka nie stężeje.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń