Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty deserek, rodem z PRL-u. Raczyły mnie nim, na imieninach, wszystkie ciocie.
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 947
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36084
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 1016
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1752
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 947
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36084
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 1016
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1752
Składniki
Galaretkę gotujemy według przepisu na opakowaniu, czyli rozpuszczamy nasze galaretki w 1 litrze wrzątku. Rozpuszczoną galaretkę odstawiamy do wystudzenia. Brzoskwinie kroimy w kostkę, krążki ananasa dzielimy na ósemki, truskawkami odsączamy z kompotu. Przygotowujemy szklane pucharki, w których planujemy podawać galaretki. Warstwami układamy w nich przygotowane owoce, mniej więcej do połowy wysokości pucharków. Całość zalewamy zimną galaretką. Pucharki wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Galaretki podajemy solo lub z bitą śmietaną. U mnie w wersji solo- light. Uwaga: Z podanych proporcji uzyskujemy 6- 7 deserków w wysokich szklankach, takich jak na zdjęciach. Jeżeli użyjecie niższych pucharków , np. do lodów, możecie uzyskać 2-3 desery więcej.
Uwaga: Do zrobienia tego deseru można użyć innych, ulubionych owoców, np. winogron, malin, bananów. Nie używajcie jednak surowych śliwek, ponieważ może się to dla Was źle skończyć pod względem zdrowotnym. Aha, surowego kiwi i ananasa też nie dodawajcie, bo galaretka nie stężeje. Smacznego.