Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na to niezwykłe ciasto narodził się w drugiej połowie XIX w. w Budapeszcie. Nazwa pochodzi od nazwiska cukiernika, który je zaczął wypiekać. Nie jest specjalnie trudne w wykonaniu. Serdecznie polecam.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 775
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 909
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 121
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2805
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 775
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 909
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 121
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2805
Składniki
Foremkę o wymiarach 24x28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski przesiać mąkę i wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać cukier, jajko i żółtka, śmietanę oraz rozpuszczone, letnie masło. Zarobić ciasto. Podzielić je na równe cztery części. Każdą część rozwałkować. Pierwszy płat ciasta przenieść do foremki. Posmarować go konfiturą morelową. Posypać cukrem trzcinowym, a potem zmielonymi orzechami. Położyć drugi płat ciasta i postąpić identycznie. Potem trzeci i znów to samo. Po nałożeniu czwartego płatu ciasta foremkę dać do nagrzanego piekarnika. Piec w 180 st. C 45-50 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu polać polewą. Składniki polewy najpierw rozpuścić w garnuszku na gazie i dokładnie je wymieszać. Ciasto dać do lodówki na kilka godzin.