Do góry

Desery Przepis na:

Gerbeaud - węgierskie ciasto

Gerbeaud - węgierskie ciasto

Autor:

Przepisów i artykułów: 534 Ocena: 7889

Dodano:

Odsłon: 13032

Pomysł na to niezwykłe ciasto narodził się w drugiej połowie XIX w. w Budapeszcie. Nazwa pochodzi od nazwiska cukiernika, który je zaczął wypiekać. Nie jest specjalnie trudne w wykonaniu. Serdecznie polecam.

Składniki

  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko wiejskie + 2 żółtka
  • 200g rozpuszczonego letniego masła
  • 125 g śmietany 12% lub 18 %
  • 7 g suchych drożdży (1 opakowanie)
  • Nadzienie:
  • 250 g konfitury morelowej
  • 1,5 szkl. cukru trzcinowego
  • 1,5 szkl. zmielonych na piasek orzechów włoskich
  • Polewa:
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 3-4 łyżki mleka
  • 50 g masła
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Gerbeaud - węgierskie ciasto

Przygotowanie

  1. Foremkę o wymiarach 24x28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski przesiać mąkę i wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać cukier, jajko i żółtka, śmietanę oraz rozpuszczone, letnie masło. Zarobić ciasto. Podzielić je na równe cztery części. Każdą część rozwałkować. Pierwszy płat ciasta przenieść do foremki. Posmarować go konfiturą morelową. Posypać cukrem trzcinowym, a potem zmielonymi orzechami. Położyć drugi płat ciasta i postąpić identycznie. Potem trzeci i znów to samo. Po nałożeniu czwartego płatu ciasta foremkę dać do nagrzanego piekarnika. Piec w 180 st. C 45-50 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu polać polewą. Składniki polewy najpierw rozpuścić w garnuszku na gazie i dokładnie je wymieszać. Ciasto dać do lodówki na kilka godzin.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń