Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na to niezwykłe ciasto narodził się w drugiej połowie XIX w. w Budapeszcie. Nazwa pochodzi od nazwiska cukiernika, który je zaczął wypiekać. Nie jest specjalnie trudne w wykonaniu. Serdecznie polecam.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12259
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1382
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13010
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5151
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12259
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1382
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13010
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5151
Składniki
Foremkę o wymiarach 24x28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski przesiać mąkę i wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać cukier, jajko i żółtka, śmietanę oraz rozpuszczone, letnie masło. Zarobić ciasto. Podzielić je na równe cztery części. Każdą część rozwałkować. Pierwszy płat ciasta przenieść do foremki. Posmarować go konfiturą morelową. Posypać cukrem trzcinowym, a potem zmielonymi orzechami. Położyć drugi płat ciasta i postąpić identycznie. Potem trzeci i znów to samo. Po nałożeniu czwartego płatu ciasta foremkę dać do nagrzanego piekarnika. Piec w 180 st. C 45-50 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu polać polewą. Składniki polewy najpierw rozpuścić w garnuszku na gazie i dokładnie je wymieszać. Ciasto dać do lodówki na kilka godzin.