Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Gniazda z jajkami sadzonymi"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 28
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 89
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 197
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 207
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 28
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 89
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 197
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 207
Składniki
Ziemniaki gotujemy, ubijamy tłuczkiem lub przepuszczamy przez praskę, by powstało purée, dodajemy łyżkę masła i mieszamy.
Umyte, obrane marchewki gotujemy w osolonej wodzie na półmiękko. Studzimy i kroimy w ukośne plasterki.
Mrożony groszek gotujemy pięć minut w małej ilości osolonej wody. Odsączamy, dodajemy łyżkę masła, mieszamy.
Masę ziemniaczaną nakładamy do worka cukierniczego lub szprycy z ozdobną końcówką. Na natłuszczoną masłem tortownicę wyciskamy cztery ziemniaczane gniazdka. W środek każdego wbijamy jajko. Gniazda przedzielamy warzywami.
Wkładamy do ciepłego piekarnika, zapiekamy do chwili, aż białka się zetną. Jajka doprawiamy solą i pieprzem, dekorujemy i podajemy.
Czas przygotowania: 45 minut. Cena jednej porcji: około 2,50 zł
Wartość odżywcza jednej porcji: 227 kcal, Białko: 13 g, Tłuszcz: 12 g, Węglowodany: 21,7 gŹródło: Rewia