Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, trudno skończyć na jednym :) :) :)
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34044
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 467
Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
Odsłon: 1971
Sałatka idealna do pracy - z indykiem, kremowym i orzechowym serem Gruyère i...
Odsłon: 30
Prosty skład, prosty przepis. Zrobienie tego chleba nie wymaga żadnych umieję...
Odsłon: 10251
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34044
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 467
Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
Odsłon: 1971
Sałatka idealna do pracy - z indykiem, kremowym i orzechowym serem Gruyère i...
Odsłon: 30
Prosty skład, prosty przepis. Zrobienie tego chleba nie wymaga żadnych umieję...
Odsłon: 10251
Składniki
Wodę zagotowuję z masłem i solą. Do gotującej się wody wsypuję na raz całą mąkę. Mieszam energicznie ciasto, aż zacznie odchodzić od brzegów. Ciasto przekładam do miski i odstawiam do przestygnięcia. Następnie dodaję po jednym jajku i mieszam.
W płaskim garnku podgrzewam tłuszcz do około 175 stopni (czy tłuszcz jest dostatecznie rozgrzany można sprawdzić wrzucając kawałek ciasta, jeśli od razu zacznie się smażyć i wypłynie, oznacza to, że tłuszcz jest dostatecznie gorący). Papier do pieczenia kroję na małe kwadraty (można delikatnie posmarować papier olejem, żeby jeszcze łatwiej odchodził na rozgrzanym tłuszczu). Ciasto umieszczam w szprycy z tylką w kształcie gwiazdy (jeśli nie masz rękawa cukierniczego, ciasto możesz umieścić w woreczku, odciąć jeden róg i wyciskać ciasto). Wyciskam ciasto z rękawa tworząc gniazdka i wkładam je do rozgrzanego oleju papierem do góry. Po kilku sekundach papier odejdzie i można go usunąć. Smażę z obydwu stron, aż gniazdka się zarumienią. Jeszcze ciepłe gniazdka polewam lukrem (1 czubata łyżka cukru pudru + 1 niepełna łyżka wody). Smacznego :)