Do góry

Desery Przepis na:

Gniazdka

Gniazdka

Autor:

Przepisów i artykułów: 92 Ocena: 1199

Dodano:

Odsłon: 957

Pyszne, trudno skończyć na jednym :) :) :)

Składniki

  • 1 szklanka wody
  • 1 szczypta soli
  • 4 łyżki masła
  • 1 szklanka mąki
  • 3 duże jajka
  • Dodatkowo:
  • cukier puder i woda do lukru
  • Olej lub smalec do smażenia
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wodę zagotowuję z masłem i solą. Do gotującej się wody wsypuję na raz całą mąkę. Mieszam energicznie ciasto, aż zacznie odchodzić od brzegów. Ciasto przekładam do miski i odstawiam do przestygnięcia. Następnie dodaję po jednym jajku i mieszam.

  2. W płaskim garnku podgrzewam tłuszcz do około 175 stopni (czy tłuszcz jest dostatecznie rozgrzany można sprawdzić wrzucając kawałek ciasta, jeśli od razu zacznie się smażyć i wypłynie, oznacza to, że tłuszcz jest dostatecznie gorący).
    Papier do pieczenia kroję na małe kwadraty (można delikatnie posmarować papier olejem, żeby jeszcze łatwiej odchodził na rozgrzanym tłuszczu). Ciasto umieszczam w szprycy z tylką w kształcie gwiazdy (jeśli nie masz rękawa cukierniczego, ciasto możesz umieścić w woreczku, odciąć jeden róg i wyciskać ciasto). Wyciskam ciasto z rękawa tworząc gniazdka i wkładam je do rozgrzanego oleju papierem do góry. Po kilku sekundach papier odejdzie i można go usunąć. Smażę z obydwu stron, aż gniazdka się zarumienią.

    Jeszcze ciepłe gniazdka polewam lukrem (1 czubata łyżka cukru pudru + 1 niepełna łyżka wody).

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (30)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń