Do góry

Desery Przepis na:

Gofry drożdżowe

Gofry drożdżowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 461 Ocena: 2934

Dodano:

Odsłon: 8004

Gofry robię co jakiś czas, dla dzieci lub dla siebie. Tym razem zdecydowałam się na jeszcze inny rodzaj gofrów - gofry drożdżowe. Są one chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Podane z ulubionymi dodatkami stanowią pyszny deser.

Składniki

  • 3/4szkl. mleka
  • 15g świeżych drożdży
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 1,5 łyżki cukru zwykłego
  • 1szkl. mąki pszennej tortowej
  • 4 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • cukier puder do oprószenia
  • Wiśnie:
  • ok. 1,5 szklanki wiśni po wydrylowaniu razem z sokiem
  • ok.2-3 łyżki cukru (moje wiśnie były bardzo kwaśne)
  • 1 kisiel błyskawiczny o smaku wiśniowym (taki na 175ml wody)
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Gofry drożdżowe

Przygotowanie

  1. Mleko lekko podgrzałam i do ciepłego włożyłam drożdże i wsypałam cukier. Wszystko mieszałam do czasu aż drożdże i cukier się rozpuściły. Do miski przesiałam mąkę. Wbiłam jajko, wlałam olej oraz rozczyn drożdżowy. Wszystko krótko zmiksowałam mikserem do połączenia składników. Miskę z ciastem przykryłam i odstawiłam w ciepłe miejsce aby urosło.
    Gdy ciasto mniej więcej potroiło swoją objętość przystąpiłam do smażenia gofrów. Gofrownicę nagrzałam a następnie nałożyłam pierwszą porcję ciasta. Kładłam mniej więcej 3-4 łyżki ciasta na jednego gofra. Gofrownicę zamykałam i smażyłam kilka minut na złotobrązowy kolor. Po upieczeniu gofry wykładałam na metalową kratkę żeby nabrały kruchości. Przed podaniem gofry oprószyłam cukrem pudrem i nałożyłam porcję wiśni w kisielu. Można też dodatkowo podać z białym serem, twarożkiem czy serkiem waniliowym.
    Mrożone wiśnie rozmroziłam na durszlaku a następnie pozbawiłam pestek. Po wydrylowaniu zostało mi ok. 1,5 szklanki wiśni razem z sokiem. Wiśnie przełożyłam do rondla i zagotowałam. Wsypałam cukier i gdy się rozpuścił wsypałam proszek kisielowy. Wszystko dokładnie wymieszałam żeby kisiel się dobrze rozprowadził. Wiśnie pozostawiłam do wystudzenia, ale można jeść także na gorąco.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń