Lekka, wiosenna terrina z dużą iloscią szczypiorku i pietruszki.
Wiosenna terrina
Składniki
- 600 g kremowego serka
- 750 g gęstej kwaśnej śmietany
- 9 płatków żelatyny
- 1 pęczek pietruszki
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 papryka czerwona
- 1 gotowany brokuł
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 2 łyżki przecieru pomidorowego( lub paprykowego )
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
Składniki
- 600 g kremowego serka
- 750 g gęstej kwaśnej śmietany
- 9 płatków żelatyny
- 1 pęczek pietruszki
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 papryka czerwona
- 1 gotowany brokuł
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 2 łyżki przecieru pomidorowego( lub paprykowego )
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

Etapy przygotowania
Ser i kwaśną śmietanę wymieszać w misce. Namoczyć żelatynę, dobrze wykręcić i rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Dodać do masy serowej, doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę podzielić na dwie części i jedną przełożyć do drugiej miski.
Do jednej części dodać drobno posiekany czosnek i ugotowanego brokuła pociętego na malutkie kawałki. Dobrze wymieszać, brokuła rozgnieść i zmiksować.
Paprykę położyć na grilla, gdy na skórce zaczną robić się pęcherzyki, nakryć mokrą ściereczką. Następnie obrać ze skórki i pokroić na małe kawałeczki. Dodać do drugiej masy i zmiksować. Wsypać paprykę w proszku i dodać przecier pomidorowy.

Foremkę wyłożyć folią spożywczą. Obie masy przełożyć do foremki i wstawić do lodówki do zastygnięcia. Następnie wyjąć z foremki. Szczypiorek i pietruszkę drobno posiekać i posypać po wierzchu. Smacznego.

Przepis w Waszym wykonaniu (20)


Komentarze do przepisu (9)



Składniki
- 600 g kremowego serka
- 750 g gęstej kwaśnej śmietany
- 9 płatków żelatyny
- 1 pęczek pietruszki
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 papryka czerwona
- 1 gotowany brokuł
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 2 łyżki przecieru pomidorowego( lub paprykowego )
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
Ser i kwaśną śmietanę wymieszać w misce. Namoczyć żelatynę, dobrze wykręcić i rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Dodać do masy serowej, doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę podzielić na dwie części i jedną przełożyć do drugiej miski.
Do jednej części dodać drobno posiekany czosnek i ugotowanego brokuła pociętego na malutkie kawałki. Dobrze wymieszać, brokuła rozgnieść i zmiksować.
Paprykę położyć na grilla, gdy na skórce zaczną robić się pęcherzyki, nakryć mokrą ściereczką. Następnie obrać ze skórki i pokroić na małe kawałeczki. Dodać do drugiej masy i zmiksować. Wsypać paprykę w proszku i dodać przecier pomidorowy.
Foremkę wyłożyć folią spożywczą. Obie masy przełożyć do foremki i wstawić do lodówki do zastygnięcia. Następnie wyjąć z foremki. Szczypiorek i pietruszkę drobno posiekać i posypać po wierzchu. Smacznego.
wlasnie zobaczylam liczbe odslon pod tym przepisem, ŁOŁ!!!!! ale co sie dziwic jak to jest cudo!
pychotka :)
Cudo. Zabieram i ... aby do wiosny. Znakomity przepis i ile można wariacji na ten temat np. ... warstwa jajkowa, albo awanturka. Jesteś super, że podrzucasz takie przepisy. Dzięki.
super piękne i smaczne ,biorę przepis...:)
Super!!! Super wyglada, super smakuje, super zdrowe!! Biore pod obserwacje :-)