Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Gofry z twarożkiem"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 257
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 257
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
Składniki
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Mleko wymieszaj z żółtkami, gęstą kwaśną śmietaną oraz olejem.
Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia. Dodaj do płynnych składników, zmiksuj. Na koniec wmieszaj delikatnie pianę z białek.
Domową gofrownicę (np. w kształcie serduszek) posmaruj tłuszczem. Porcjami nakładaj przygotowane ciasto i smaż jasnozłote gofry. Postępuj tak do wyczerpania ciasta.
Twaróg połącz z posiekanymi rzodkiewkami (2 odłóż) i kilkoma gałązkami szczypiorku, dopraw solą i pieprzem. Połowę gofrów posmaruj pastą, przykryj resztą wafli. Powstałe kanapeczki obłóż plasterkami szynki. Ozdób resztą rzodkiewek, pomidorkami i szczypiorkiem.
Czas ok. 45 min; porcja – 150 kcal, cena 1 zł.
Ten sam przepis, po małym zmodyfikowaniu, posłuży do przygotowania deseru. Wystarczy jedynie do ciasta na gofry dodać kilka łyżek cukru pudru i opakowanie cukru waniliowego.Źródło: Świat kobiety