Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Gołąbki w kapuście włoskiej z kaszą gryczaną"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 87
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 150
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 87
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 150
Składniki
Do dużego garnka z gotującą się posoloną wodą wkładamy kapustę z wyciętym głąbem. Lekko obgotowujemy, liście zdejmujemy. Kaszę gotujemy na sypko (12-15 minut). Mieszamy z masłem.
Oliwę rozgrzewamy. Wrzucamy mięso mielone i, mieszając, podsmażamy. Cebulę drobno kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę. Cebulę, czosnek, sól, pieprz i szczyptę oregano dodajemy do mięsa. Smażymy 10 minut. Starannie mieszamy z kaszą gryczaną.
Na środku każdego liścia kapusty kładziemy kulkę farszu. Zwijamy w gołąbki lub formujemy kwadratowe pakieciki. Związujemy sznureczkiem albo nicią kuchenną. Lekko obsmażamy na oleju. Układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy łyżką wody, przykrywamy i na 40 minut wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180oC.
Wartość odżywcza jednej porcji 155 kcal Białko 7,8 g/Tłuszcz 6,6 g/Węglowodany 11 gŹródło: Rewia