Do góry

Desery Przepis na:

Góra lodowa

Góra lodowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 4

Dodano:

Odsłon: 73

Bardzo pyszne ciasto czekoladowe z masą i biszkoptami.

Składniki

  • Biszkopt: 5 jajek
  • 1 szkl.mąki
  • 1 szkl.cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • Na poncz: 1/2 szkl.herbaty
  • kieliszek rumu lub wódki
  • Krem I. Opakowanie kremu do karpatki
  • 500 ml mleka
  • 150 g masła
  • Krem II. 250 g masła
  • 1/2 szkl.cukru
  • 1/2 szkl.wody
  • 2 szkl. mleka w proszku + 2 łyżki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 paczka okrągłych biszkoptów
  • Nasiępnie masło zagotować z wodą i cukrem,wystudzić.Do ostudzonej masy wmiksować mleko w proszku/2 szklanki/.Masę podzielić na
> 6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z podanych składników upiec biszkopt., białka ubić na pianę ,dodać cukier następnie żółtka.Wymieszać mąkę z kakao i proszkiem przesiać do masy jajecznej i wymieszać .Piec w temp.180 stopni ok.30 min. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.

  2. Krem do karpatki ugotować wg przepisu na opakowaniu.Wystudzić i utrzeć z masłem. Masę podzielić na połowę. Jedną rozsmarować na dolnej części biszkoptu i przykryć drugim blatem.,posmarować kremem.Na wierzchu kremu ułożyć biszkopty przekrojone na pół.

  3. Następnie masło zagotować z wodą i cukrem,wystudzić.Do ostudzonej masy wsypać mleko w proszku/2 szklanki/i wymieszać. Masę podzielić na dwie części do jednej dodać kakao a do drugiej 2 łyżki mleka w proszku. Masy z mleka w proszku na przemian wlewać łyżką między biszkopty. Gotowe ciasto odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Kroić w połowie biszkoptów nożem maczanym w gorącej wodzie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń