Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
GÓRA LODOWA
Biszkopt
Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z
białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym
żółtka, nie przestając ubijać. Mąki oraz kakao przesiać, dodać do piany,
delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem
do pieczenia, boki zostawić bez papieru czy smarowania.
Piec w temperaturze 160-170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Studzimy, ściągamy papier i kroimy na pół.
Krem budyniowy:
Zagotować szklankę mleka, pozostałą części mleka dokładnie wymieszać żółtkami, obiema mąkami, oraz cukrem i cukrem waniliowym. Masę jajeczną wlać powoli na wrzące mleko i energicznie mieszać, uważając aby nie powstały grudy, chwilę podgotować. Budyń przykryci folią spożywczą zapobiegnie to zrobieniu się kożucha na budyniu i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Masło utrzeć na puch i cały czas miksując stopniowo dodawać przestygnięty budyń
Masa z mleka w proszku:
Masło z wodą i cukrem zagotować pozostawić do przestygnięcia. Do chłodnej masy dodajemy mleko w proszku i miksujemy. Masę dzielimy na dwie części, do jednej części dodajemy kakao, a do drugiej dwie łyżki mleka w proszku. Masa będzie dość płynna, ale trzeba szybko oblewać nią wierzch, bo szybko tężeje.Na pierwszy blat ciasta wykładamy połowę masy budyniowej i przykrywamy drugim blatem biszkopta i wykładamy pozostałą masę budyniową. Przekrojone na pół biszkopciki, nasączamy delikatnie kawą i układamy na masie budyniowej. Masy z mleka w proszku na przemian wlewamy łyżką między biszkopty. Ciasto wstawiamy do lodówki aby stężało.
Lekka sałatka z tuńczykiem to świetna propozycja na lunch, obiad lub kolację....
Odsłon: 144
Pyszna i szybka sałatka z pomidorami czerwoną cebulę i żółtym serem posypana...
Odsłon: 216
Mam dla Was dzisiaj pomysł na przepyszną i orzeźwiającą sałatkę, która nada s...
Odsłon: 162
Pyszne i pożywna sałatka z makaronem, piersią z kurczaka oraz suszonymi pomid...
Odsłon: 134
Ciasto lekkie. Ładnie się prezentuje a jeszcze lepiej smakuje. SMACZNEGO
Odsłon: 78
Delikatne i pyszne mięsko z polędwiczki , upieczone z warzywami , zniewala sm...
Odsłon: 51
Lekka sałatka z tuńczykiem to świetna propozycja na lunch, obiad lub kolację....
Odsłon: 144
Pyszna i szybka sałatka z pomidorami czerwoną cebulę i żółtym serem posypana...
Odsłon: 216
Mam dla Was dzisiaj pomysł na przepyszną i orzeźwiającą sałatkę, która nada s...
Odsłon: 162
Pyszne i pożywna sałatka z makaronem, piersią z kurczaka oraz suszonymi pomid...
Odsłon: 134
Ciasto lekkie. Ładnie się prezentuje a jeszcze lepiej smakuje. SMACZNEGO
Odsłon: 78
Delikatne i pyszne mięsko z polędwiczki , upieczone z warzywami , zniewala sm...
Odsłon: 51
Składniki
Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki oraz kakao przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru czy smarowania. Piec w temperaturze 160-170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Studzimy, ściągamy papier i kroimy na pół.
Krem budyniowy: Zagotować szklankę mleka, pozostałą części mleka dokładnie wymieszać żółtkami, obiema mąkami, oraz cukrem i cukrem waniliowym. Masę jajeczną wlać powoli na wrzące mleko i energicznie mieszać, uważając aby nie powstały grudy, chwilę podgotować. Budyń przykryci folią spożywczą zapobiegnie to zrobieniu się kożucha na budyniu i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Masło utrzeć na puch i cały czas miksując stopniowo dodawać przestygnięty budyń
Masa z mleka w proszku: Masło z wodą i cukrem zagotować pozostawić do przestygnięcia. Do chłodnej masy dodajemy mleko w proszku i miksujemy. Masę dzielimy na dwie części, do jednej części dodajemy kakao, a do drugiej dwie łyżki mleka w proszku. Masa będzie dość płynna, ale trzeba szybko oblewać nią wierzch, bo szybko tężeje.Na pierwszy blat ciasta wykładamy połowę masy budyniowej i przykrywamy drugim blatem biszkopta i wykładamy pozostałą masę budyniową. Przekrojone na pół biszkopciki, nasączamy delikatnie kawą i układamy na masie budyniowej. Masy z mleka w proszku na przemian wlewamy łyżką między biszkopty. Ciasto wstawiamy do lodówki aby stężało.
Przepisy Desery
Desery
Kruche babeczki z kremem i owocami
Desery
Placek drożdżowy z rabarbarem
Desery
Ciasto z galaretką i truskawkami
Desery
Ciasto na upalne dni
Kruche babeczki z kremem i owocami
Dzisiaj zapraszam na świetny pomysł na letnie imprezy – kruche babeczki z kre...
Odsłon: 20
Placek drożdżowy z rabarbarem
Przepis prosty a ciasto zawsze udane
Odsłon: 66