Do góry

Desery Przepis na:

Gotowana babka czekoladowo - orzechowa (z orzechami laskowymi)

Gotowana babka czekoladowo - orzechowa (z orzechami laskowymi)

Autor:

Przepisów i artykułów: 511 Ocena: 4383

Dodano:

Odsłon: 428

Babka to obok mazurka, ciasto typowo wielkanocne. Ja jednak babki bardzo lubię i przygotowuję je całym rokiem, nie tylko na święta. Jak każde ciasto, również babki można przygotować na różne sposoby. Mogą być babki pieczone, babki gotowane czy babki na zimno. Ja na tegoroczną Wielkanoc przygotowałam babkę gotowaną o smaku czekoladowo - orzechowym. Bardzo lubię babki gotowane, bo zawsze wychodzą, nigdy nie są suche i nigdy nie wychodzi zakalec. Nie mam do nich tej specjalnej metalowej formy. Robię je w zwykłej formie silikonowej i gotuję w dużym garnku. Robiłam już wiele wersji smakowych babek gotowanych, a na tegoroczną Wielkanoc zdecydowałam się na babkę o smaku czekoladowo - orzechowym. Do ciasta dodałam krem czekoladowy do pieczywa i zmielone orzechy laskowe. Dodatkowo moją babkę polałam czekolada z orzeszkami arachidowymi.

Składniki

  • 6-7 jaj (dałam 7 mniejszych)
  • 250g miękkiego masła
  • 3/4szkl. cukru kryształu
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4szkl. mąki ziemniaczanej
  • 0,5szkl. zmielonych orzechów laskowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kremu czekoladowego do pieczywa typu Nutella
  • szczypta soli
  • Polewa:
  • 100g czekolady mlecznej z orzeszkami arachidowymi
  • 20g czekolady gorzkiej
  • 4 łyżki śmietany 30%
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Gotowana babka czekoladowo - orzechowa (z orzechami laskowymi)

Przygotowanie

  1. Składniki na babkę powinny być w temperaturze pokojowej. Żółtka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Miękkie masło utarłam z cukrem na puszystą masę. Następnie do masy maślanej dodawałam po jednym żółtku i miksowałam do połączenia składników. Gdy ciasto było jednolite, dosypałam zmielone orzechy laskowe i ponownie zmiksowałam. Mąkę pszenną przesiałam i wymieszałam z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Następnie przesypałam do masy maślano - jajecznej i wymieszałam. W tym momencie ciasto robi się dość gęste. Do ciasta dodałam krem czekoladowy i znów zmiksowałam. Na koniec do ciasta wmieszałam drewnianą łyżką ubitą pianę z białek. Ciasto przełożyłam do silikonowej formy z zamkniętym kominem, nasmarowanej masłem i wysypanej mąką. Formę przykryłam szczelnie folią aluminiowa i wstawiłam do dużego garnka z zimną wodą. Woda powinna sięgać do 3/4 wysokości formy z ciastem. Garnek ustawiłam na gazie i zagotowałam. Babkę gotowałam 1,5 godziny na małym ogniu od momentu zagotowania. Po ugotowaniu babkę wyjęłam od razu z garnka i zdjęłam folie. Studziłam ją w formie. Następnie wyjęłam z formy na talerz i przygotowałam polewę. Śmietanę podgrzałam i rozpuściłam w niej połamaną na kawałki czekoladę. Płynną czekoladą posmarowałam babkę dookoła. Babkę można kroić po zastygnięciu polewy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń