Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Grecka musaka cukiniowa"
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 129
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 747
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 360
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 129
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 747
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 360
Składniki
60 min ? Stopień trudności: średnie ? Kalorie: 350
Cukinie pokrój w plastry, oprósz solą i odstaw.
Cebulę posiekaj, zeszklij na oleju, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mięso i smaż kilka minut.
Po chwili dołóż pomidory oraz koncentrat i całość duś około 20 minut, aż sos zgęstnieje. Posyp go słodką papryką, oregano, solą, pieprzem i cynamonem.
W rondelku rozpuść masło. Wsyp mąkę, wlej mleko i mieszaj, aż masa zgęstnieje. Zdejmij ją z kuchenki, po czym połącz z żółtym serem, jajkiem i przyprawami.
W dużym naczyniu żaroodpornym ułóż naprzemiennie, aż do wyczerpania składników: warstwy cukinii z masą mięsną. Wierzch posmaruj równo sosem beszamelowym.
Wstaw przygotowaną musakę do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz około 40 minut. Gotową pokrój jak ciasto i podawaj.Źródło: Super TV