Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Grecka musaka cukiniowa"
Zasmażana młoda kapusta z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy i wędzonej papryki....
Odsłon: 229
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 365
Zasmażana młoda kapusta z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy i wędzonej papryki....
Odsłon: 229
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 365
Składniki
60 min ? Stopień trudności: średnie ? Kalorie: 350
Cukinie pokrój w plastry, oprósz solą i odstaw.
Cebulę posiekaj, zeszklij na oleju, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mięso i smaż kilka minut.
Po chwili dołóż pomidory oraz koncentrat i całość duś około 20 minut, aż sos zgęstnieje. Posyp go słodką papryką, oregano, solą, pieprzem i cynamonem.
W rondelku rozpuść masło. Wsyp mąkę, wlej mleko i mieszaj, aż masa zgęstnieje. Zdejmij ją z kuchenki, po czym połącz z żółtym serem, jajkiem i przyprawami.
W dużym naczyniu żaroodpornym ułóż naprzemiennie, aż do wyczerpania składników: warstwy cukinii z masą mięsną. Wierzch posmaruj równo sosem beszamelowym.
Wstaw przygotowaną musakę do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz około 40 minut. Gotową pokrój jak ciasto i podawaj.Źródło: Super TV